dziwnie chuczy silnik pomocy

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
homeraczos
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha tt 600

Re: dziwnie chuczy silnik pomocy

Post autor: homeraczos »

witam moja skazówka jest taka:
jak macie stukoty łudząco podobne do wyrobionej korby łomot bardzo niepokojący to zacznijcie oględziny od zębatki
zdawczej na kosz sprzęgłowy ja w mojej tt600 rozebrałem silnik spodziewając się że wał korbowy nadaje się do regeneracji okazało się że jest wszystko ok a hałas powodował luźny klin na zębatce zdawczej !!!

pare dni temu kupiłem okazyjnie xt600 z bardzo hałasującym silnikiem mówię nie tutaj to zaraz wyjdzie korba bokiem
masakra takie dźwięki się wydobywały dzisiaj rozebrałem silnik i co to samo zębatka zdawcza wał ok

więc zanim zdejmiecie górę zacznijcie od zdjęcia dekla sprzęgła

pozdrawiam ;) ;)
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

Porażka, nic z tego nie rozumiem, Piszesz tak jak gadasz, a tu przydałyby się przecinki bo jeden wielki bełkot z tego wyszedł.

I jaki "klin na zębatce zdawczej" ?

Poza tym - dobry obyczaj - przywitaj się
Awatar użytkownika
homeraczos
Lubiący błoto

Przepraszam nie przedstawiłem się na imię mam Karol i jestem ze Starachowic woj świętokrzyskie i jestem mechanikiem.

Z polskiego zawsze miałem 2 ale za to matematyka fizyka była moją mocną stroną i proszę wybaczyć mi moją gramatykę.

a wracając do tematu to może rzeczywiście chaotycznie opisałem tą sprawę na pewno ktoś z odrobiną pojęcie o mechanice silnikowej mnie zrozumiał

klin to takie małe coś metalowego wyglądające jak przecięta moneta
służy on klinowaniu koła zębatego
Awatar użytkownika
homeraczos
Lubiący błoto

próbowałem dodać załącznik ale nie udał mi się

to w takim razie muszę opisać to słowami :
-ten klin w przypadku xt/tt jest prostokącikiem który się mieści między zębatką a ośką wału korbowego
-zębatka ta zdaje moc obrotową na kosz sprzęgłowy
-ten w/w klin zapobiega uślizgowi zębatki
-on często się wyrabia powodując głośny stukot silnika
-po zdjęciu dekla od strony sprzęgła poznamy usterkę ruszając koszem sprzęgłowym i przyglądając się na zębatkę z wału korbowego pomiędzy nią a ośką wału korbowego pojawi się luz i będzie słychać stukot
-zazwyczaj wystarczy mocno dokręcić zębatkę na wale i to wszystko stukot znika

jeżeli nadal ktoś tego nie ogarnie to znak że nie zna się w ogóle i niech lepiej odda motor do naprawy mechanikom

pozdrawiam
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

a czym że jest ta magiczna moc obrotowa?
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

homeraczos pisze:próbowałem dodać załącznik ale nie udał mi się
to w takim razie muszę opisać to słowami :
-ten klin w przypadku xt/tt jest prostokącikiem który się mieści między zębatką a ośką wału korbowego
-zębatka ta zdaje moc obrotową na kosz sprzęgłowy
-ten w/w klin zapobiega uślizgowi zębatki
-on często się wyrabia powodując głośny stukot silnika
-po zdjęciu dekla od strony sprzęgła poznamy usterkę ruszając koszem sprzęgłowym i przyglądając się na zębatkę z wału korbowego pomiędzy nią a ośką wału korbowego pojawi się luz i będzie słychać stukot
-zazwyczaj wystarczy mocno dokręcić zębatkę na wale i to wszystko stukot znika
jeżeli nadal ktoś tego nie ogarnie to znak że nie zna się w ogóle i niech lepiej odda motor do naprawy mechanikom
pozdrawiam
Chodzi o nakrętki wału i wałka balansowego, hameryki nie odkryłeś. Rzadko się to odkręca, zazwyczaj wtedy jak nie jest dociągnięte odpowiednim momentem (120Nm i 90Nm wałek), ale jak zaczyna stukać to może zerwać klin i pozamiatane, po silniku ;) A poza tym stukać może jeszcze wiele rzeczy.
Obrazek
ODPOWIEDZ