Rurka nr. 56- gaźnik / TT600R

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ODPOWIEDZ
Michu
Czyścioch
Motocykl: Yamaha TT 600 R (98')

Rurka nr. 56- gaźnik / TT600R

Post autor: Michu »

Witam, mój problem polega na tym że za cholere nie mogę nigdzie (w tym na tutejszym forum) odnaleźć info co zrobić z rurką nr. 56 (opis z service manuala- link do print screen/a tej strony wklejam poniżej). Chodzi o to że zaraz po kupnie oddałem motór do mechaniora, a ten oddał bez tej właśnie rurki, co zauważyłem po dłuższym czasie, albo bez niej go kupiłem (w co wątpie- raczej bym zauważył jej brak). Więc sterczy mi to metalowe ustrojstwo z gaźnika, gapie się na sprzęta już długo i nie mogę wymyślić gdzie to powinno być podłączone. Proszę bardzo o pomoc kogoś kto wie coś w tym temacie i wytłumaczy mi to łopatologicznie :D
pzdr
https://picasaweb.google.com/1059205243 ... 2319811778
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, 11:45 przez terenowiecc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Link poprawiłem.
Awatar użytkownika
Trampek
Po kostki w błocie

Re: Rurka nr. 56- gaźnik / TT600R

Post autor: Trampek »

Jeżeli się nie mylę to nigdzie nie jest podłączone w oryginale ta rurka jest wprowadzona jeżeli dobrze pamiętam pomiędzy króćce a robi za odpowietrznik.
Kiedyś 2KF, długo nic, potem 4GV, 5CH a tera znów nic
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Dokładnie jest jak trampek napisał , ja z innej strony mam z tym dylemat moze ktoś przerabiał jak to kolanko jest mocowane do gaźnika wkręcane czy mocowane zw odlewie ?.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Michu
Czyścioch

acha...dzięki za info w takim razie...tzn. że pewnie na końcu tej rurki jest fabrycznie jakiś zaworek co w jedną stronę działa tak, aby tylko odpowietrzał ale niczego nie zassał...?
Awatar użytkownika
-gumis-
Po kostki w błocie
Motocykl: YZ 250 F 2006r Alurama

Post autor: -gumis- »

Gacek pisze: ja z innej strony mam z tym dylemat moze ktoś przerabiał jak to kolanko jest mocowane do gaźnika wkręcane czy mocowane zw odlewie ?.
Przeważnie wszystkie element na wężyki itp. są mocowane do gaźnika na wcisk i podejrzewam ,że tym razem jest tak samo. Urwałeś tą rurkę czy co?
GAS GAS EC 300
kucyk
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha tt 600 94

Post autor: kucyk »

U mnie jest puszczona luzem i przyplątana w taki sposób aby nigdzie nie zaplątała się. Na jej końcu jest "siteczko" aby syf nie wleciał więc jeśli nie masz jej to załóż coś na niezabezpieczony otwór.
Motocykl jest Bogiem, prędkość nałogiem, guma to zabawa a teren to podstawa...
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

-gumis- pisze:
Gacek pisze: ja z innej strony mam z tym dylemat moze ktoś przerabiał jak to kolanko jest mocowane do gaźnika wkręcane czy mocowane zw odlewie ?.
Przeważnie wszystkie element na wężyki itp. są mocowane do gaźnika na wcisk i podejrzewam ,że tym razem jest tak samo. Urwałeś tą rurkę czy co?
- zawadza mi ten zagięty metalowy króciec na który przychodzi ta rurka . Przed chwilą byłem w garażu u mnie nie ma żadnego zaworka w tej końcówce chyba bardziej rolę filtra spełnia ale może mam coś nakopane .
אני לא צריך עזרה קומית,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Michu
Czyścioch

Jeżeli chodzi o kolanko to próbowałem je u siebie kiedyś obrócić, ale wygląda jakby było tam wprasowane, odlane lub cokolwiek...a jeżeli chodzi to co jest na końcu wężyka to widziałem (co prawda inne modele) motocykle w których na podobnej rurce z gaźnika montowano coś w rodzaju małego filterka powietrza
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Uciołem , po problemie :lol: .
אני לא צריך עזרה קומית,