olej- jak sprawdzic poziom
-
- Czyścioch
olej- jak sprawdzic poziom
Witam wszystkich.
Zwracam się z pytaniem do Was bo słyszałem różne wersje. Czy poziom oleju w silniku sprawdzamy na rozgrzanym silniku czy zimnym?
Po postoju bagnet w moim XT jest prawie do pełna umoczony w oleju. Po rozgrzaniu i sprawdzeniu jest suchy. Nie wiem czy to źle, że na rozgrzanym nic nie wykazuje czy tak poprostu ma być.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Zwracam się z pytaniem do Was bo słyszałem różne wersje. Czy poziom oleju w silniku sprawdzamy na rozgrzanym silniku czy zimnym?
Po postoju bagnet w moim XT jest prawie do pełna umoczony w oleju. Po rozgrzaniu i sprawdzeniu jest suchy. Nie wiem czy to źle, że na rozgrzanym nic nie wykazuje czy tak poprostu ma być.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Re: olej- jak sprawdzic poziom
Żeby na bagnecie pokazało poziom trzeba zagrzać piec dobrze. Ja jak sprawdzam olej to odpalam moto, robię 4-5km i sprawdzał na bagnecie poziom oleju. Staram się utrzymywać w granicach znacznika F.
- ogur69
- Po kostki w błocie
w mojej 600-ce jest tak jak u terenowca zaś w 500-ce wystarczy ze 2minuty pracy i jest max na bagnecie
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
- Paskal
- Po kostki w błocie
ja sprawdzam nie przed kazdą jazdą a po jezdzie i wtedy jest zawsze full
jak nie posmarujesz to nie pojedziesz
- seboo
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600E
Ja też sprawdzam olej po jeździe. Dokładnie robię to tak:Paskal pisze:ja sprawdzam nie przed kazdą jazdą a po jezdzie i wtedy jest zawsze full
- przyjeżdżam, stawiam moto możliwie najbardziej w pionie (podkładam coś pod boczną stopkę) i daję mu pochodzić tak jeszcze na wolnych obrotach z minutkę,
- gaszę silnik i daję mu odsapnąć z pięć minut,
- wyciągam bagnet i przecieram z oleju,
- wkładam bagnet na miejsce (bez wkręcania), wyciągam i sprawdzam poziom, który staram się trzymać zawsze troszkę poniżej F.
Powyższą procedurę stosowałem jeżdżąc przez kilka lat Hondą SLR 650, która też miała suchą miskę olejową. W XT też się ona sprawdza.
Yamaha XT 600E 3TB '95
Suzuki GSF 1250SA '08
Suzuki GSF 1250SA '08