Łożyska i Uszczelniacze Silnika
- Magic
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 E 1998
Łożyska i Uszczelniacze Silnika
Witam,
Ma może ktoś z was kompletną liste łożysk i uszczelniaczy do silnika 3TB z roku >=1996?
Dziękuje i pozdrawiam:)
Ma może ktoś z was kompletną liste łożysk i uszczelniaczy do silnika 3TB z roku >=1996?
Dziękuje i pozdrawiam:)
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: Łożyska i Uszczelniacze Silnika
U siebie z manuala odczytywałem - i tak wsadziłem nie do końca takie jak powinny być bo zeskoczyłem z c-4 na c-3 z uszczelniaczami to jest pewnego rodzaju problem bo z lewej strony to niektóre łozyska są jakby rozdłubywane jednostronnie i uszczelnienie łożyska robi jako pewnego rodzaju uszczelniacz
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- Magic
- Po kostki w błocie
Gacek jak ty odnalazłeś numery łożysk w sewisówce, bo teraz chciałem odczytać , a podane są tylko numery części dla Yamahy 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Po prostu musisz odnależć fiszkę na której jest podany numer zastosowanego łożyska w tym numerze jest podany wymiar no i typ pasowania biezni c-2 c-3 c-4 .To ze yamaha nanosi swoją specyfikacje nie znaczy ze łożysko którego użyjesz musi mieć te dodatkowe literki . Np na wał idą B 6307 SH2 C-4 ale jak zerkniesz w to co masz w silniku to będzie 6307 firma Koyo I C-4 ale o ile pamiętam na oryginałach już nie ma tego C- 4
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- Magic
- Po kostki w błocie
Wyjaśniłeś. Dzięki Gacek. 

- Magic
- Po kostki w błocie
Odświeżam temat.
Pojawił się nowy zaskakujący problem. Kupiłem kulkowe łożyska silnika:

..i chciałem zakupić jeszcze łożysko igiełkowe przy wale na kole magnesowym. Wygląda ono tak, bez jakichkolwiek oznaczeń:
[

Dystrybutor Koyo w moim mieście powiedział że wzór łożyska jest zastrzeżony - po wglądzie w katalog i tylko serwis mnie ratuje. Dlatego mam pytanie czy ktoś zamawiał takie łożysko i czy jest może jakaś inna droga nabycia?
Druga podobna sprawa dotyczy uszczelniacza wałka kickstarter'a. Jak ktos ma kopkę to czy mógłby mi napisać jakich wymiarów jest simmering na wałku? Niemiaszki pisały że 30x20x8, do nabycia jest tylko 30x20x7(bo wzór z h=8[mm] zastrzeżony przez Honde
).
Pojawił się nowy zaskakujący problem. Kupiłem kulkowe łożyska silnika:

..i chciałem zakupić jeszcze łożysko igiełkowe przy wale na kole magnesowym. Wygląda ono tak, bez jakichkolwiek oznaczeń:
[

Dystrybutor Koyo w moim mieście powiedział że wzór łożyska jest zastrzeżony - po wglądzie w katalog i tylko serwis mnie ratuje. Dlatego mam pytanie czy ktoś zamawiał takie łożysko i czy jest może jakaś inna droga nabycia?
Druga podobna sprawa dotyczy uszczelniacza wałka kickstarter'a. Jak ktos ma kopkę to czy mógłby mi napisać jakich wymiarów jest simmering na wałku? Niemiaszki pisały że 30x20x8, do nabycia jest tylko 30x20x7(bo wzór z h=8[mm] zastrzeżony przez Honde

-
- Lubiący błoto
Bez nabiału! Jesli kształt tego simeringa jest typowy i różni sie od znanych wcześniej tylko szerokoscią to nie ma prawa być "zastrzeżony"Magic pisze:Niemiaszki pisały że 30x20x8, do nabycia jest tylko 30x20x7(bo wzór z h=8[mm] zastrzeżony przez Honde).
- Magic
- Po kostki w błocie
Tutaj wysokość jest inna.
-
- Lubiący błoto
jak go zwal tak go zwałMagic pisze:Tutaj wysokość jest inna.

Rozumiem ze 30 to srednica zewnetrzna, 20 - srednica wałka uszczelnianego, a 7 czy też 8 to grubosć/szerkosc/wysokosc jak uszczelniacz leży na plask na stole. Cień szansy na "zastrzeżenie" widziałbym dopiero w kształcie/proporcjach wargi uszczelniającej.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Przyznam się ze do tej pory byłem pewien ze zmieniłem wszystkie łożyska w xt ale tego pod kołem " sprzeglającym "rozrusznik z wałem pominąłem - nie zauważyłem
.
Magic spróbuj o łożyska popytać w normalnej hurtowni to samo z uszczelniaczami .
Jak się przekonałem nie raz Yamaha ma sporo drogich podzespołów elementów które można spokojnie zastąpić tańszymi na rynku odpowiednikami , przykładów można by mnożyć do bulu .

Magic spróbuj o łożyska popytać w normalnej hurtowni to samo z uszczelniaczami .
Jak się przekonałem nie raz Yamaha ma sporo drogich podzespołów elementów które można spokojnie zastąpić tańszymi na rynku odpowiednikami , przykładów można by mnożyć do bulu .
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,