Także przymierzam się wkrótce do stworzenia swojego projektu, bardziej jednak uniwersalnego aby można go było łatwo zaadoptować do wielu motocykli.
Chętnie podzielę się z Tobą doświadczeniami. Mnie na etapie wstępnego projektu (prototypu) interesuje sprawa czujników
pomiarowych. Na pewno zajmę się wskazaniami:
- temperatury oleju i otoczenia
- prędkości średnia/maksymalna
- dystans dzienny/całkowity
- ilość paliwa i wskaźnik rezerwy
- czas i data to tak już dla ozdoby
W XT600 będą problemy z pomiarem temperatury oleju. Poziom paliwa w baku to też nie będzie posta sprawa.
Ale w ogólnym wykonaniu będą te funkcje.
Do temperatur będą termistory, do prędkości i dystansów kontaktron+magnes. Do ilości paliwa musi być czujnik w baku,
ja dostosuję okład do tych 100 omowych (mam charakterystykę). Nie planuje montować go jednak do XTka.
Na przetwornik A/D mam zamiar użyć ADC0831.
Jak masz zamiar mierzyć temperatury oleju i silnika (w jakich miejscach, jakie sposoby?) Czy nie wystarczyłaby sama temperatura oleju? Po co silnika, co to ma pokazać? Czy planujesz coś z sondą paliwa w baku? To wydaje mi się trudny temat, ale może masz jakieś odkrywcze pomysły,,,
Napisz jaki przetwornik analog/cyfra używasz? Jaki display masz użyty?
I nie obraź się - widać że nie studiujesz polonistyki, mimo to byki które sadzisz są trudne do akceptacji dla człowieka inteligentnego, za jakiego Ciebie uważam,,, Poza tym źle się coś takiego czyta i nasuwają się dodatkowe wątpliwości,,,
bangbang pisze:Komputer pokładowy Atmega8
mały układ scalony jeśli tak to można nazwaćdo złożenia i do zaprogramowania ,narazie nie daje fotek jak to wygląda
bo niemam jeszcze obudowy zrobionej do tego cuda,wszystkie informacje wyśfietlane są na LCD narzie na małym bo na wiekszy kasy nie straczyło ;/
funkcje Atmega8 :
(programowałem pod XT 600 i narazie mam takie funkcje)
temperatura otoczenia
temperatura silnika
temperatura oleju
v-max
średni v-max
ilość paliwa (sonda w zbiorniku)
plnuje dodac jeszcze :
przebieg dzienny (mieżone za pomocą sondy montowanej na lagach )
zużycie paliwa ( i tu mam pewien problem bo niemoge znaleśc sondy przepływowej ,monotwało to by się na wężyk paliwowy idacy z baku do gaźnika...)