Witam.
Mam problem z moim moto.
Proszę o wytłumaczenie na jakiej zasadzie działa odprężnik oraz jak się go reguluje.
Nie mogę go odpalić za chiny a jak już podołam to jestem zmasakrowany tak ciężko się kopie.
Ostatnio wziąłem go na linke,na 2 biegu problem był z kołem żeby zakręciło na asfalcie.Ale jak złapało motorek zapalił odrazu.Z kopajki meczarnia.
Chcę wyregulować ów odprężnik,jak on działa tzn. uruchamia się podczas kopania czy jest regulowany "na sztywno"?
Jak się go reguluje?Silnik się bardziej odpręża jak dzwignia idzie do pionu czy na odwrót ?
Reguluje się przy kopajce czy przy głowicy?
Proszę o odpowiedź
moto 2kf
xt 600 2kf odprężnik
-
- Czyścioch
- Motocykl: ...
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 600 3TB '94
Re: xt 600 2kf odprężnik
Hej
Jeśli chcesz się bawić w palenie na tzw smyka (linka) to najpierw sprawdź stan łańcuszka rozrządu (wiadomo jak) bo jak ma już dość to możesz sobie kłopotów narobić a jak daje taki opór to lepiej z wyższego biegu.
Odprężnik regulujesz w połowie pancerza linki. A przy kopaniu w ogóle widać żeby dźwignia doko przy głowicy się ruszała
Bo może linka walnięta po prostu
Dźwigienka otwiera zawór i upuszcza kompresję jak linka się wciąga do pancerza czyli jak dźwigienka przechodzi od pozycji do-przodu-w-skos przez pion do do-tyłu-w-skos. Przebadaj sobie to dokładnie i sprawdź, czy zapalasz JĄ zgodnie ze sztuką kopania czterotakta.
Jeśli chcesz się bawić w palenie na tzw smyka (linka) to najpierw sprawdź stan łańcuszka rozrządu (wiadomo jak) bo jak ma już dość to możesz sobie kłopotów narobić a jak daje taki opór to lepiej z wyższego biegu.
Odprężnik regulujesz w połowie pancerza linki. A przy kopaniu w ogóle widać żeby dźwignia doko przy głowicy się ruszała

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT 600 r 84
Witam miałem ten sam problem w moim xt 600z 84.r przy kopcę nic się nie ustawia na pewno,sprawdz stan linki bo moja była do wymiany i na pewno będziesz musiał ustawić zawory po takim zabiegu mój pali leciutko 

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: yamaha tt 600 94

Motocykl jest Bogiem, prędkość nałogiem, guma to zabawa a teren to podstawa...