Brak iskry XT 600 43 F

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Brak iskry XT 600 43 F

Post autor: Pawlo »

Nadal nie napisałeś czy próbowałeś na różnych świecach, a to jest podstawa. Chyba, że coś przeoczyłem?
Obrazek
damianno75
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600 43F

Post autor: damianno75 »

Świeca była sprawdzona i jest dobra. Poza tym sprawdzam iskrę bez fajki , na samym przewodzie od cewki wysokiego napięcia. Powinna być duża widoczna iskra. Nie czuć nic nawet jeśli trzymam za przewód. Nie ma nawet najmniejszej iskry.
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

Możesz sprawdzić sam moduł w bardzo prymitywny sposób, ale zawsze to coś.
Mianowicie zmierz rezystancję na kablach modułu, pomiędzy:
- zielonym a biało/zielonym
- zielonym a biało/czerwonym
- zielonym a czarnym
- brązowym a czarnym
- brązowym a zielonym
- czerwonym a czarnym
- pomarańczowym a czarnym
- czarno/białym a czarnym

Same wyniki niewiele nam powiedzą, ale gdy to samo zrobisz z dwoma modułami to będziemy mieć porównanie
do tego pierwszego - uszkodzonego.

A masz dostęp do generatora akustycznego z regulowanymi częstotliwością i napięciem wyjściowym?
Bo zrobilibyśmy kompletny test modułu, całkowicie pomijając motocykl.

Idealnie byłoby też, abyś pomierzył i przedstawił dokładne wartości napięć jakie dają wyjścia cewek "spod dekla"
Zmierz je bez dołączonego modułu, aby nie było obciążenia ewentualnie niesprawnym układem.

Mam nadzieję, że wiesz o tym, że dla cewki zapłonowej nie jest obojętne w jakiej kolejności podłączysz jej wejście?

Masz na 100% ciągłość masy między modułem, silnikiem i ramą?
Zrób kilka zdjęć, może będzie coś do wychwycenia więcej niż z opisów.
damianno75 pisze:Świeca była sprawdzona i jest dobra. Poza tym sprawdzam iskrę bez fajki , na samym przewodzie od cewki wysokiego napięcia. Powinna być duża widoczna iskra. Nie czuć nic nawet jeśli trzymam za przewód. Nie ma nawet najmniejszej iskry.
A co do fajki, to możesz mieć taką z rezystorem przeciwzakłóceniowym. Jaki masz model świecy, jej oznaczenie?
damianno75
Czyścioch

Nie mam dostępu do urządzeń żeby dokładne pomiary zrobić. Sprawdzę jeszcze czy jest dobra masa. Przy okazji zrobię może kilka zdjęć. Gość od którego kupiłem drugi moduł zapewnia w 1000% że jest on sprawny, więc już sam nie wiem.
Przypomnę ,że kontrolka na 12volt zaświeca się podczas kopania przy kablu czarnym i czarno białym, które wychodzą z modułu.
Nie mam już pojęcia w czym tkwi problem.
damianno75
Czyścioch

Zrobiłem kilka zdjęć tych sideł:
Po kliknięciu na to zdjęcie otworzy się więcej.
Obrazek
dzekson
Po kostki w błocie

Ze zdjęć widać, że o ciągłość masy trzeba szczególnie zadbać. Motocykl dość leciwy i zabrudzony/podkorodowany,
a to dla elektryki nic dobrego.
Poza tym te "sidła" - policzyłem, że od statora do modułu kable mają do przejścia aż 6 styków i lutowań !!!
Jesteś na 100% pewien czy gdzieś na jednym z łączeń ciągłość się nie traci (zimny lut, zaśniedziały konektor)?
Słaby ten pomiar tylko kontrolką 12V. Nawet nie wiem czy to napięcie AC czy DC
Kup w markecie najtańszy multimetr (20 zł), a spełni swoje zadanie o niebo lepiej niż ta tajemnicza kontrolka 12V.
Aby zacząć coś sensownie wnioskować, musisz jednak zacząć od źródła - czy i jakie napięcia dostarcza stator (te 5 kabli)
Następnie testerem ciągłości (funkcja nawet prostego multimetru) sprawdz czy kable i te połączenia są poprawne.
Masę zweryfikuj szczególnie dokładnie.
Testy samego modułu odpuszczamy z braku specjalnych narzędzi.
damianno75 pisze: Zwykła kontrolka 12volt zaświeca się w momencie kopania tylko przy czerwonym kablu...
damianno75 pisze:...
Przypomnę ,że kontrolka na 12volt zaświeca się podczas kopania przy kablu czarnym i czarno białym, które wychodzą z modułu...
Sory, ale ja się już powoli gubię,,,
damianno75
Czyścioch

"Zwykła kontrolka 12volt zaświeca się w momencie kopania tylko przy czerwonym kablu..." - Wychodzącym z alternatora

"Przypomnę ,że kontrolka na 12volt zaświeca się podczas kopania przy kablu czarnym i czarno białym, które wychodzą z modułu..."
dzekson
Po kostki w błocie

Doczytałem ostatnio, że moduły CDI w XT600 mimo, że są kompatybilne funkcjonalnie to mogą być różnie okablowane,
tzn. mogą mieć inne konektory, kolory kabli, a nawet dodatkowe przewody.
Tworzy się na forum odpowiedni wątek w temacie:
Kompatybilność modułów
damianno75 pisze: "Przypomnę ,że kontrolka na 12volt zaświeca się podczas kopania przy kablu czarnym i czarno białym, które wychodzą z modułu..."
No tak, rozumiem różnicę, ale dlaczego użyłeś słowa "przypomnę" tego to już nie pojmuję,
przecież wcześniej nie wspominałeś o tym fakcie
damianno75
Czyścioch

Problem już rozwiązany , spalona była cewka alternatora.
ODPOWIEDZ