mocny deszcz i krztuszenie się Tenery

Wszystko o tym motocyklu.
ODPOWIEDZ
batagur
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600

mocny deszcz i krztuszenie się Tenery

Post autor: batagur »

Witajcie,
wczoraj coś mi XT zaczął wariować. Dodam że problemu nigdy wcześniej nie miałem, ostatnio wymieniałem jedynie sprzęgło takto nic się nie zmianiało. Mianowicie wczoraj dopadła mnie potężna burza z gradem ulewą itp. Oczywiście mokry w 20sec więc jechałem dalej i nagle coś XT zaczął się dławić, ksztusić, to zredukowałem na większe obroty i było lepiej, następnie podjechałem zatrzymałem się ledwo zdążyłem wrzucić luz i zgasł, średnio mając ochotę na odpalenie. W końcu zaskoczył na kopkę i juz dojechałem bez problemu, i już nic się nie działo. Ale że szykuję się w dalszą trasę to chyba dobrze by było przejrzeć co było przyczyną, gdzie szukać problemu?
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: mocny deszcz i krztuszenie się Tenery

Post autor: ArturS »

Przewody WN i fajka kiedy wymieniana?
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Post autor: terenowiecc »

Warto przejrzeć instalację przed wyjazdem. Czy wszystko jest na swoim miejscu, czy gdzieś przewód nie jest załamany/przetarty, czy konektory w kostkach nie są zaśniedziałe.
Ostatnio u Lewego w XT mieliśmy podobny problem - moto przerywało, dusiło się, jakby paliwa mu brakowało. Objawy nasilały się po myciu albo jeździe w deszczu/po wodzie i jak się okazało jeden przewód przy module był przełamany. Zlutowałem i jak ręką odjął.

Kolejna sprawa to fajka świecy i przewód WN. Sprawdź w jakim są stanie ;)

EDIT. Artur był szybszy :browar:
mirecki
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 3TB '94

Post autor: mirecki »

A może ten nieszczęsny czujnik stopki (jeśli masz takowy) zwiera? Ale raczej WN.
batagur
Lubiący błoto
Motocykl: YAMAHA XT 600

Post autor: batagur »

Czujnik stopki też jest, ale zacznę od kabli przy cewce, przwodu WN i fajki bo nigdy nie były wymieniane jeszcze... Więc mogą dostawać przebicia, przy okazji przeglądnę instalację czy wszystko ok. Dzięki za porady ! :)
ODPOWIEDZ