Xt 600 ,przerywa kopci nie odpala

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
trawa1996
Czyścioch
Motocykl: Derbi senda 70ccm

Xt 600 ,przerywa kopci nie odpala

Post autor: trawa1996 »

Witam kolega przyprowadzil do mnie swoja Xt 600 po "malych" problemach. Mianowicie motorek przywiozl z niemczech w baku mial niemieckie paliwo , po wyjezdzeniu tego trunku i zalanie go polskim motorek oslabl po krotkim czasie zaczal przerywac (bardzo mocno tracil moc) az wkoncu nie dalo sie jezdzic. XT ciezko odpalala jak juz odpalila to po gwaltownym dodaniu gazu strasznie kopcila na bialo/szaro i gasla. Kolega sprawdzil w domu stan oleju (wiadomo w xt 600 robi sie to inaczej niz z mokra misa olejowa) i dzwoni ze nie ma oleju no to ja zeby mi ja przyprowadzil to rozbierzemy i prawdopodobnie bedzie to pierscien olejowy. Wczoraj ja odpalilem i po rozgrzaniu sprawdzilem poziom bylo prawie max , pozniej XT juz wgl nie chciala zagadac...
KOmpresja jest, iskra niby tez jest. Dodam iz po odkreceniu obudowy airobxa za uwazylem olej silnikowy. Prosze o szybka pomoc bo nwm czy warto sciagac glowice :)
trawa1996
Czyścioch

Re: Xt 600 ,przerywa kopci nie odpala

PS. Xt odpalila na moment po podlaniu jej paliwa pod swiece, wiec wzialem si za demontaz i czyszczenie gaznikow, zauwazylem w kroccu i gardzieli gaznika selekcji podcisnieniowej sladowe ilosci oleju , mam sie tym przejmowac? Sa to naprawde bardzo male ilosci ;p Prawie wgl poprostu jest tluste i lekko ciemne
Jak tu sie edytuje posty? ;/
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

A nie nalałeś jakiegoś lipnego paliwa? Jeśli paliwo pewne to wyreguluj gaźnik wg manuala i zobacz co dalej będzie się działo. Olejem w takich małych ilościach się nie przejmuj.
Obrazek
trawa1996
Czyścioch

Paliwo bylo wlane z orlenu i jak sie tak zaczelo dziac to zmienilem stacje na lotos jednakze bez skutku ;/ Przejechalem sie kawalek... w garazu tyle dymu ze obawialem sie przyjazdu strazy pozarnej ;/ mhm na swiecy zbiera sie olej i przez to przerywa/gasnie i nie moze odpalic jak wyczyszcze swiece pali od strzala i moc jest normalna ale nadal kopci :c Mmhmm czyli sa 2 wyjscia albo pierscien olejowy albo uszczelniacze na zaworach tak?
trawa1996
Czyścioch

Pomoze ktos ? Dzis rozebralem prawie cala gore silnika zostal jeszcze cylek (brak sil..) cylek w stanie idealnym zero rysek przytarc itp jutro sciagne cylek to ogarne pierscienie/tlok .. DOdam ze cala gladz byla w oleju razem z glowica i swieca.. dosc spora ilosc tego oleju watpie zeby pierscien byl w stanie tyle przepuscic;/ Jak myslicie ? Jak moge sprawdzic uszczelniacze zaworowe domowym sposobem?
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Jak masz ściągniętą głowicę to po prostu wymień uszczelniacze, póki masz okazję.
Obrazek
MAĆKO
Lubiący błoto

Post autor: MAĆKO »

Uszczelniacze pare zł więc je wymien ale jeszcze nie widzialem nigdy aby przez uszczelniacze zalało cylek olejem... Ba... są motocykle zabytkowe w których się specjalnie nei montuje uszczelniaczy żeby było lepsze smarowanie tulejki zaworowej:D obadaj te pierscienie.
Pozdrawiam:)
trawa1996
Czyścioch

Macie jakies zaufane stronki z dobrymi uszczekniaczami? CHyba pierscienie tez zmienie na wszelki wypadek ; d
MAĆKO
Lubiący błoto

Post autor: MAĆKO »

larsson.pl albo olek motocykle:)
trawa1996
Czyścioch

Dzieki jak cos sie ruszy dam znac ;)
ODPOWIEDZ