Skoczyło spalanie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Re: Skoczyło spalanie

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

Witajcie.Mi 2kf jeszcze poniżej 5 litrów niezszedł w trasie a 7 nieprzekroczył w błocie .
U nas benzyna ma tyle oktan że trzeba wody dolewać żeby czapki niezerwało z silnika :bananaevil:
MarcinXT
Po kostki w błocie
Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E

Post autor: MarcinXT »

Spalanie mam teraz - najniższe 5,2, a przy większym katowaniu około 6-6-5. Myślę, że jest super. Nigdy mi nie zszedł ze spalaniem poniżej 5,2, więc nie wiem czy wierzyć w spalanie rzędu 4 z hakiem. Tak czy inaczej to cholerne niewidoczne pęknięcie króćca narobiło tyle zamętu.
Ja na baku przejeżdżam 150 km i muszę przełączyć na rezerwę.
No to 9 litrów na 150, czyli 6/100. Jak mu ciśniesz w tym terenie to myślę, że jest w normie. Ale sprawdź dokładnie króćce :)
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

MarcinXT pisze:Nigdy mi nie zszedł ze spalaniem poniżej 5,2, więc nie wiem czy wierzyć w spalanie rzędu 4 z hakiem.
Liczby nie kłamią ;) Moja żonka schodzi nawet poniżej 4l/100km http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/57703 , a silnik w jej XTku jest totalnie na wykończeniu ;) Piekny też nie wierzył, że TTtką da się zejść poniżej 5.5l, a w Rumunii kręcił nawet coś poniżej 4.5l/100km. Jak moto jeździ turystycznie, niekoniecznie po czarnym, to niema siły, jak gaźniki ustawione to się cuda dzieją :roll:
MarcinXT
Po kostki w błocie
Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E

Post autor: MarcinXT »

Ale na czym polega ustawienie gaźników? Zsychronizowane mam idealnie, zapala zawsze świetnie, świecy nie zawala, nie kopci, lewego powietrza nie bierze, ma dużą moc. Więc co może być nie tak, że nigdy spalanie nie zeszło poniżej 5? - nawet jadąc delikatnie na trasie.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Poziom paliwa w komorze pływakowej, szczelny zaworek iglicowy i nie przekombinowane ustawienie iglic, ale jeśli mówisz, że nie strzela i dziwnie nie chodzi, to bym na to nie stawiał. No i pytanie, czy masz oryginalne dysze, czy może poprzedni właściciel zabawił się w tuningi? :niewiem:
W RO Kumpel się przekonał co to znaczy zużyty zaworek iglicowy, wprawdzie w XTZ660, ale to bratnia dusza - spalanie na poziomie 7-9l, w porywach więc dwa razy więcej niż w moim XT i TT Pieknego. Oczywiście taki extreeme dał się już szybko zauważyć, bo jak wjechaliśmy na transfogarską i zaczęło brakować tlenu, to świeca tak obrosła nagarem, że nie mógł się wkulać pod górkę :lol: Po wymianie świecy pognał dalej.
Awatar użytkownika
ArturM
Czyścioch
Motocykl: XT 600 3TB

Post autor: ArturM »

No w końcu rzetelnie sprawdziłem spalanie w moim moto i wyszło 8,5 litra. No to chyba coś nie tak :?:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

ArturM pisze:No w końcu rzetelnie sprawdziłem spalanie w moim moto i wyszło 8,5 litra. No to chyba coś nie tak :?:
O w mordę :omg: A co to była jazda? Bo jeśli upalanie po piaskowni lub po bagnach, to można wypaczyć.
Awatar użytkownika
ArturM
Czyścioch
Motocykl: XT 600 3TB

Post autor: ArturM »

Żebym chociaż poszalał :niewiem: Jazda głównie polne i leśne ścieżki, zaliczonych parę górek i podjazdów, jazda 2-gi 3-ci bieg, ale żeby aż tyle wypił :klnie: Od czego zacząć sprawdzanie?
ODPOWIEDZ