Jakie ciśnienie w cylindrze.zt 600 e

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
grzegorz 6
Czyścioch
Motocykl: XT 600 e - 96 R.

Jakie ciśnienie w cylindrze.zt 600 e

Post autor: grzegorz 6 »

Witam przeglądałem wszystkie wątki i nie dokopałem się z ciśnieniem w gaże :bananaevil: .Otóż .
xt 600 e 96 r. miałem na ciepłym 8,5 atm :o . postanowiłem zrobić a więc szlif tłok nowy z pierścieniami zawory uszczelniacze,docieranie zaworów, głowica itd właśnie wczoraj skończyłem choć wkurzały mnie zaworowe sprężynki żeby to rozebrać i złożyć ale zrobiłem przyrząd i poszło szybko .
pytanie odpalił od buta dał 9 atmoswer :( więc jest mało ale cała góra robiona musimy dotrzeć jak zawsze więc pierścienie muszą się dopasować do gara przypuszczam że 300 kilometrów powinno się ciśnienie podnieść do 11 atmosfer lecz nie jestem pewien przyrząd sobie zrobiłem do pomiaru ciśnienia narazie przepalam go i stygnie i maleńkie podróże po 2-4 kil. .A więc jak u was z tym ciśnieniem .
Pamiętaj motocykl i kobiety to fajna sprawa .
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Jakie ciśnienie w cylindrze.zt 600 e

Post autor: Gacek »

Ja dawno nie mierzyłem - nie chce mieć ciśnienia na remont ;) i tak go nie ogarniam w pełni wiec nic nie kombinuję jak na razie i oby było tak jak najdłużej :lol:
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Mam manometr, nawet dwa, ale za cholerę nie podepnę go do swojego XTka - nie chcę się zdziwić jak ostatnio kumpel w superhiperzajebistym transalpie, gdzie był pewien, że ma fabryczne wartości, bo przecież tramp jeździ super, no i przecież "te silniki robią 300tys. bez remontu", po czym wyszło... po 4 atm :lol: Smolę to. Jeździ jak należy, nie pali oleju, nie sprawdzam :lol: W serwisówce jest podany przedział, o ile mnie pamięć nie myli 9-11 atm. Jedynie przed remontem sprawdzałem, gdy robiłem próbę olejową.
grzegorz 6
Czyścioch

Witam podzielę się swoją wiedzą .Jest to mój mały wynalazek który mi pomaga z nietypowymi głowicami . 8-) na dole zamieszczam link który mi też pomaga wam się też przyda .
Miernik ciśnienia podepniesz każdy .
Obrazek Obrazek

silnik w stanie bdb ma mieć około 10-11 atm .
miałem też taki przypadek że silnik przy xv 750 chodził idealnie lecz ciśnienie na jednym garze miał 6 at .co czyniło go nie halo .Lecz pamiętajmy o kilku przyczynach spadku ciśnienia ,tu akurat były zawory na garze zile ustawione .
wpierw sprawdzasz .
-zawory gdyż przy złym ustawieniu mogą się otwierać w złym czasie i będzie spadek .
- mogą mieć zawory przedmuchy co trzeba je zniwelować pastą lub dać do naprawy jeśli nie dasz rade
- oczywiście przytarte pierścienie jeśli ma złóżyte
-no i złożycie pierścieni i cylindra co miało miejsce u mnie . :panika:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Wiesz jak takim manometrem mierzysz to nie dziw się ze ci wskazuje małe ciśnienie ;) .
Czysto teoretycznie idealnie silnik powinien mieć stopień kompresji razy 1.4
אני לא צריך עזרה קומית,
grzegorz 6
Czyścioch

Mam go ponad 2 lata był podpinany już do kilku motocykli samochodów jak go kupiłem porównywałem z i innymi działał poprawnie .
Zrobię 100 kil.i zobaczę co pokaże . :funkynana:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Nie wiem jak to u ciebie działa ten manometr - jak kiedyś miałem do czynienia z pomiarami to manometr był wyposażony w końcówkę która otwierała zawór przy górnym położeniu tłoka który mech otwierał zawór ,kręciłem rozrusznikiem parokrotne uderzenie tłoka w końcówkę zaworu dawało dopiero śr ciśnienia (nie wiem jak w twoim patencie to działa ) kolejno przerobiłem problemy kiedy nabijając tylny amortyzator azotem do 8 bar tracił ciśnienie przy rozpięciu bo miałem wentyl z dętki a to powodowało ze zbyt wolna praca powodowała z małego psssyt i 8 bar pozostawało nic :o ,dopiero zastosowanie bezwwłocznego zaworu spowodowało ze udało się to zrobić - więc tylko pod takim kątem spoglądam na temat .
אני לא צריך עזרה קומית,
grzegorz 6
Czyścioch

Dokładnie tak jak piszesz to działa zegar ma zawór zwrotny a więc co wyłapie ciśnienie w duł nie puszcza a gdy szybciej rozrusznik zakręci to pokazuje ciśnienie nabite w niego . końcówka jest na uszczelkach oring ma za zadanie przedłużające to tak jak by gwint w głowicy był 9 cm. wyżej .Manometr mam dobrej firmy dokładnie tu masz mój manometr .tak działa .
https://www.youtube.com/watch?v=lfxdwk11v8o
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Nie wiem to zalej celek oliwą i pomierz jak nie będzie cisnienia to moze zawory spartoliłeś badałeś np zalewając naftą ? druga sprawa krótkie 3 km traski przy docieraniu to nie jest dobra alternatywa lepiej dłuzsze odcinki byle nie przegrzac takie odpalanie zimnego niedotartego pieca nie jest najlepszą metodą ale to moje nazwijmy to fanaberie ;) .
אני לא צריך עזרה קומית,
grzegorz 6
Czyścioch

Zaworki docierałem pastą 1 i 0 :browar: następnie były zalewane jest wszystko super .zaworki ustawione na ssący -0,10 wydech 0.15 wczoraj wiozłem ją na wycieczkę zrobiłem 25 kil.troszkę spokojnie troszkę szybciej .Tak mi się zdaje jakby ciut agresywniejsza się zrobiła .mam już przejechane ok 45 kil.Zalałem bak do pełna jak go wypyrkam to zmienię olej i filtr . Przypuszczam że jak zrobię te 400-500 kil ciśnienie się podniesie ,jak dojdzie do 10 to będę zadowolony mam już 9,3.Dawnymi czasy jak robiłem szlify u fiata 126 p .były podobne obawy stopniowo moc przychodziła a cylindry się mniej grzały :bananaevil: .Dziś jest ciepło a więc wycieczka planowana 50 kil .jazda na przemian troszkę spokojna i troszkę do 100 kl. :gleba: mieszkam niedaleko Mielca a ty skąd sypiesz . pozdr ..Grzegorz zastanawiają mnie troszkę zawory ale sprawdzałem dwa razy są niby dobrze ustawione .tłok do szczytu na znak kreska ssący 0,10 i wydech 015 . i maszyna od szczała pali .
Obrazek Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ