Moduł zapłonowy
- maciej82
- Po kostki w błocie
- Motocykl: Yamaha XT 600 43f
Moduł zapłonowy
Witam poszukuje sprawnego modułu zapłonowego no mojej xt 600 43f ( 8 przewodów ) w rozsądnej cenie .
mój sie spalił w niedziele ( prawdopodobnie był tez przyczyna przerywania przy 3500)
Co sądzicie czy jakbym nic nie znalazł to może podszedł by PROG CDI
http://www.progcdi.com/ . albo może ktoś z was zastosował inne rozwiązanie
mój sie spalił w niedziele ( prawdopodobnie był tez przyczyna przerywania przy 3500)
Co sądzicie czy jakbym nic nie znalazł to może podszedł by PROG CDI
http://www.progcdi.com/ . albo może ktoś z was zastosował inne rozwiązanie
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: xt600
Re: Moduł zapłonowy
Ciekawa sprawa, jak bym miał pare złotych na zbyciu to bym zaryzykował choćby z ciekawości 

- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Można wrzucić moduł ze skuta 4T, najlepiej taki "tuningowy" z regulacją wyprzedzenia zapłonu. Przed ostatnią wyprawą myślałem, że mam zjarany moduł i chwytałem się już wszystkiego. Zasada działania CDI jest bajecznie prosta, więc byle mieć schemat i można działać. Moduł do chińskiego nocnika to kilkanaście zł. Schematy można znaleźć na portalu elektroda.pl
Przez weekend niestety chleję wódę na zlocie adv
ale w poniedziałek w razie czego mogę odświeżyć sobie pamięć. Chyba, że jutro znajdę chwilę, ale nie obiecuję.
Przez weekend niestety chleję wódę na zlocie adv

- maciej82
- Po kostki w błocie
w skuterkach montowałem już różne moduły i tuningowe i zwykłe , przerabiałem statory schematy posiadam . ale one miały masę na statorze i stały kąt wyprzedzenia zapłonu bo to 50ccm . Teraz jeszcze mały problem który przewód z cewki zasilającej CDI i z impulsatora dać na masę i czy po takiej przeróbce nie wypali mi zaworów. Rozbieram właśnie oryginalny moduł jest ciężko bo w środku jest zalany jakiś kauczukiem z domieszka mielonego szkła ale mam na to mały knif rozpuszczenie tego zajmie mi parę dni i mielone szkło same odpadnie
- maciej82
- Po kostki w błocie
dziś całkowicie udało sie usunąć masę zalewową elektroniki modułu jedynie straciłem napisy na kondensatorach , czy ktoś z forumowiczów sie n takim czymś zna co tu pomierzyć i sprawdzić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maciej82
- Po kostki w błocie
dziś sprawdziłem jeszcze raz ten mój moduł , i ku zdziwieniu , jak odłączyłem kostkę z regulatora napięcia to pojawiła sie iskra i motor odpalił . jak wsadziłem z powrotem wtyczkę to motor zgasł. czy to oznacza że cewka ładująca cdi jest uwalona . Napięcie jakl kopie kopkąto daje ona ok 60v opór jaki ma cewka to 198ohm