Po remoncie...

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kmil
Lubiący błoto
Motocykl: XT600

Po remoncie...

Post autor: Kmil »

Czołem !!!

Panowie...po długich przebojach odebrałem motor z warsztatu...wymiana tłoka , uszczelniaczy , króćcy gaźnika...na pytanie po ile km pierwsza wymiana oleju mechanicy mówią około tysiąca.
Wiem , że silnik jest na dotarciu...więc staram się go "dobrze zrobić" ... zadzwoniłem do paru warsztatów motocyklowych i wszyscy mówią , że pierwsza wymiana koło tysiąca , czytam na forum a nie którzy wymieniają już po pierwszych 30km , potem jeszcze raz i jeszcze...

Więc co robić ???
...ta radość...
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Po remoncie...

Post autor: Gacek »

Możesz zrobić tak .
Zwykle kupujesz oliwę w 4 litrowym opakowaniu , zalany xt do poziomu to jakieś 3 .1 ew setka dwie więcej .Przy docieraniu nie robiac dużych interwałów p[o każdej zakończonej jeździe możesz spuścić zawartość oliwy z karterów do obciętego plastikowego 1 l peta powinno zejsc jakies 0.7 - 0.9 l odstawiasz to na póleczke a uzupełniasz resztą świeżej .Opiłki po jakimś czasie osiądą na dnie u góry zostaje czysta oliwa . Zlewasz taką oliwę i przy następnym razie uzupełniasz nią kolejna podmiankę i tak do momentu kiedy silnik przestaje wydawać z siebie błyszczące konfetti ale nie więcej niż 1000 km potem zalewasz swieza oliwę i zmieniasz filterek dla pewności możesz spuścić sobie ponownie po jakimś czasie oliwę aby zorientować się czy dalej puszcza opiłki czy nie ;) .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Gacek dał dobry sposób. Najwięcej opiłków pojawia się w pierwszych chwilach po uruchomieniu wyremontowanego silnika. Niedawno znajomy zlał olej już po 25km i było aż siwo. Ja na pierwszym oleju przejechałem 200 czy 250km, później ciągnąłem do 1500km na drugim i dopiero wymieniałem na docelowy. Następnym razem zrobiłbym to sposobem Gacka.
Awatar użytkownika
Kmil
Lubiący błoto
Motocykl: XT600

Post autor: Kmil »

Dzięki Panowie !!! :D
...ta radość...
ODPOWIEDZ