TT600R po nagrzaniu przerywa, gaśnie, strzela

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ODPOWIEDZ
Lubiejezdzic
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha TT600R

TT600R po nagrzaniu przerywa, gaśnie, strzela

Post autor: Lubiejezdzic »

Witam,
mam problem z moją TTRka, moto chodzi dobrze dopóki nie przejadę co najmniej 15-20km. Do tej pory wszystko jest jak najbardziej w porządku, pózniej i zaczyna się to dziać przy prędkości 80km/h i większych (czasami 100, 120, poprostu różnie), moto przestaje wchodzić na obroty, bardzo mocno przerywa, nie utrzymuje wolnych obrotów, przy odpuszczonym gazie strzela w wydech, zazwyczaj gaśnie, ogólnie nie ma jazdy bo ja odcina. Jeśli już to się stanie przy 80 i w górę, moto póżniej przy każdej prędkości ma już ten problem. Przy próbie odpalenia trzeba się nieźle nakopać(jeśli kopiemy od razu po zgaśnięciu- łapie dosłownie na 1-2s, trzeba dodać przy kopnięciu gazu żeby nie zgasła), po paru minutach stania i ostygnięcia pali i jedzie normalnie- dopóki nie złapiemy 80 i ^^.
Zaznaczę, że ostatnio w ciągu pierwszych 15km latałem miejscami do odciny na 1,2 i 3 biegu, zakopałem ją w żwirowni, ogólnie często małe prędkości przy dużym wysileniu silnika i było jak najbardziej, ok.

Do tej pory w poszukiwaniu przyczyny wymieniłem/wyregulowałem/wyczyscilem: świecę, luz zaworowy, gaźnik.

Problem zaczął się po ustawieniu rollgazu, możliwe że wyłącznik zapłonowy na to wpływa? jeśli tak, wystarczy go odłączyć, aby pominąć z układu?
Drugą rzeczą, którą podejrzewam to cewka WN, jak ją sprawdzić (tzn. wytłumaczcie jak dziecku jak sprawdzić pierwotną i wtórną rezystencje, najlepiej na zdjęciu gdzie poprostu łapać kable :D )
Cewka musi być dedykowana czy mogę ją założyć od jakiegoś chińczyka? :niewiem:

Z góry dzięki za pomoc, w razie niejasności w/w tekstu chętnie wszystko wyjaśnię. :browar:
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: TT600R po nagrzaniu przerywa, gaśnie, strzela

Post autor: Pawlo »

Wygląda jakby paliwka mu brakowało. Wyciągałeś gniazdo zaworka iglicowego z gaźnika? Na tym sitku zazwyczaj jest pełno gruzu.
Obrazek
Lubiejezdzic
Lubiący błoto

Nie, zaworka iglicowego nie wyjmowałem, przeczyściłem resztę oraz ustawiłem poziom paliwa metodą na wężyk
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Jest KTM 690 Duke & 1290

Lubiejezdzic pisze:Nie, zaworka iglicowego nie wyjmowałem, przeczyściłem resztę oraz ustawiłem poziom paliwa metodą na wężyk
No to duży błąd, bo w sumie w gaźniku poza tym nie ma co czyścić ;) Ja bym zaczął od tego, tylko uważaj, bo gniazdo jest bardzo podatne na uszkodzenia, a niezbyt chętnie wychodzi. Odnośnie pomiarów, wszystko znajdziesz w instrukcji do TT-R/RE, szczególnie do wersji z rozrusznikiem opisy są szczegółowe, a sam model niewiele się różni od wersji z kopką.
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Pawlo pisze:
Lubiejezdzic pisze:Nie, zaworka iglicowego nie wyjmowałem, przeczyściłem resztę oraz ustawiłem poziom paliwa metodą na wężyk
No to duży błąd, bo w sumie w gaźniku poza tym nie ma co czyścić ;)
Potwierdzam ;)
Obrazek
Michaels19
Po kostki w błocie
Motocykl: ttr 600

Post autor: Michaels19 »

i jak tam juz smiga???
Lubiejezdzic
Lubiący błoto

jako, że nie lubię nie dokończonych tematów napiszę rozwiązanie mojego problemu.
Gdy moto zaczęło szwankować wyjąłem gaźnik do czyszczenia, gniazda zaworu iglicowego nie wyjmowałem, poziom ustawiony był na 5mm (mam przelotowy wydech) ustawiłem na 8mm, ale nic nie pomogło.
Później zająłem się luzami zaworowymi- na 1 zaworze wydechowym prawie go nie było, ustawiłem wg serwisówki, dół jak i środek obrotów wyraźnie się poprawił, moto nadal nie chciało dobrze chodzić, ale po głowie chodziła myśl, że coś za szybko ustawiłem luzy na ssącym nie zkontrowałem dobrze nakrętki :facepalm: , poprawiłem luzy jeszcze raz. Jazda testowa - moto sporadycznie gasło, jak zaczęło szarpać, przerywać wystarczyło zmniejszyć obroty manetką i było ok, ale się powtarzało.
Więc znowu wyjełem gaźnik, wyczyszczone gniazdo (dużo syfu nie było, prawie mówiąc wcale), poziom paliwa ustawiony tak jak wcześniej na 5mm, śruba składu/ilości mieszanki wykręcona o jakieś 3 obroty. No i jest :happy:
Moto nie szarpie itd, żwawo idzie do vmaxa, zrobiłem dzisiaj około 70km i jest naprawdę mega :confetti:

Reasumując- przyczyną był brak luzu zaworowego - zaczęłem od gaźnika i tak powstało błędne koło.

Dzięki Koledzy za podpowiedzi :tt600:
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Jest KTM 690 Duke & 1290

Mimo wszystko regulację poczyniłeś w złym kierunku, bo przy przelocie poziom trzeba zwiększyć, czyli mniejsza odległość od krawędzi komory pływakowej.
Obrazek
Lubiejezdzic
Lubiący błoto

Pawlo poziom ustawiony na 5mm, tak jak było przed pierwszym rozbieraniem gaźnika :)
ODPOWIEDZ