problem z ładowaniem yamaha xt 600 2kf

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
jus99
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha xt 600 1989r.

problem z ładowaniem yamaha xt 600 2kf

Post autor: jus99 »

Witam, ostatnio padło mi ładowanie, na multimetrze pokazuje 11.7V maksymalnie, w zależności od stopnia rozładowania aku.
Sprawdzałem opór na dwóch biało-żółtych kablach i wynosi 1.2 Ohma przy temperaturze 30 stopni C (manual mówi o 0,2 - 0,6 w temp 20 stopni) . pozostałe wartości między czerwonym a brązowym i czarno-żółtym a niebiesko-żółtym i czarno-żółtym a zielono-białym też są lekko podwyższone w stosunku do tego co podaje manual, ale to chyba ze względu na wysoką temperaturę? Moje pytanie jak się upewnić czy to wina regulatora czy może uzwojenia? a może kable gdzieś się popaliły?

Dodam jeszcze że najpierw bezpiecznik mi wysadziło (miałem kierunkowskaz urwany i myślałem że pewnie kable gdzieś zmasowały i dlatego się spalił bezpiecznik) no i musiałem wrócić do domu około 5km, światła tylko się żarzyły, kierunki, sygnał nie chciało chodzić, po wymianie bezpiecznika zrobiłem koło 5 km wszystko fajnie chodziło ale pewnie dlatego że aku był naładowany. Na drugi dzień przekręcam stacyjkę a tu niespodzianka kontrolka luzu ledwo się pali światła się żarzą tylko po odpaleniu, myślałem że znowu bezpiecznik poszedł, zrobiłem 10 km bez ładowania, dzisiaj sprawdzam a bezpiecznik cały, sprawdzam multimetrem aku a on rozładowany, 5V pokazuje. Po odpaleniu ładowanie w granicach 10-12V czyli problem z ładowaniem na pewno.

Dodam że mam możliwość podłączenia regulatora od brata z moto tylko obawiam się czy nie mam jakiegoś zwarcia żeby czasami nie spalić regla, bo w końcu od czegoś bezpiecznik musiało mi wysadzić. co radzicie w tej kwestiI?
jus99
Lubiący błoto

Re: problem z ładowaniem yamaha xt 600 2kf

Pomiar prądu zmiennego na dwóch kablach od uzwojenia wskazał między 20-40 na wolnych a na wyższych 60-75 więc uzwojenie raczej dobre. sprawdziłem kabel wychodzący z prądem stałym z regla do aku wartość pomiędzy 1-2 co mnie zdziwiło więc sprawdziłem ładowanie i ku mojemu zdziwieniu na wolnych 12.7 po przygazowaniu prawie do 14 bez obciążenia. po włączeniu świateł na wolnych z 12.7 od razu spadło w okolice 9v. (nawet kierunki tak mocno nie obciążyły ładowania). co ciekawe xteka chodziła z 3min może mniej i aku z 7v naładował się na 9.5v. Natomiast po włączeniu samych postojówek na wyłączonym silniku momentalnie naładowanie aku spadło z powrotem do 7V. Tak jakby światła miały jakieś zwarcie i kurewsko obciążały aku i ładowanie. no ale z drugiej strony gdyby było jakieś zwarcie to chyba bezpiecznik by wysadziło?
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

kolego, ta kup nowy akumulator i po problemie
jus99
Lubiący błoto

aku YUASA ma niecałe 2 lata. zimą doładowany, moto regularnie odpalane, 2 miesiące temu elektrolit uzupełniłem doładowałem i śmigał bez zarzutu.
dzekson
Po kostki w błocie

Ja po prostu wnioskuję z Twojego opisu:
jus99 pisze:sprawdzam multimetrem aku a on rozładowany, 5V pokazuje. Po odpaleniu ładowanie w granicach 10-12V
i...
jus99 pisze:momentalnie naładowanie aku spadło z powrotem do 7V.
jus99 pisze:aku YUASA ma niecałe 2 lata. zimą doładowany, moto regularnie odpalane, 2 miesiące temu elektrolit uzupełniłem doładowałem i śmigał bez zarzutu.
a ile zapłaciłeś za tą Yuase? nie jest on MF że trzeba dolewać wody?

BTW: gdy napięcie aku spadnie poniżej 10 V na dłużej niż kilka dni, ulega on zasiarczeniu i traci zdolności magazynowania energii.
Na niewiele zdadzą się "magiczne" ładowarki. Aku tylko na złom, sory,,,
dzekson
Po kostki w błocie

Czy forum dowie się w czym był problem? Czy też kolega jus99 zamilknął na dobre i ma za nic dzielenie się swoim doświadczeniem?
jus99
Lubiący błoto

aku okazał się sprawny, wymieniłem regulator i jest okej wszystko. ktoś na forum napisał że gdy się popsuje regulator to lubi prąd zabierać. sprawdziłem miernikiem na bezczynności z podłączonym regulatorem a potem z odłączonym i okazało się że zabiera prąd, tak się upewniłem że to regulator
ODPOWIEDZ