iskra na krótko
-
- Czyścioch
- Motocykl: Quad z silnikiem XT 600E 3TB 97r
iskra na krótko
Witam. Potrzebuję pomocy w rozwikłaniu zagwozdki z jaką mam obecnie przyjemność. Kupiłem silnik z osprzętem od yamahy xt 600E 3TB z 97r który wsadziłem w ramę quada. Posiadam wiązkę (nie do końca kompletną), cewkę WN, moduł ładowania oraz moduł TCI. Już prawie wszystko jest skończone oprócz tej nieszczęsnej iskry. Do rzeczy. Chciałbym podłączyć instalacje pomijając te blokady (typu stopka, klamka sprzęgła i czujnik luzu) które blokują moduł. Szukałem również schematu lecz te które znajduję do tego niby modelu nie zgadzają się z kolorami kabli wiązki którą dostałem przy zakupie. Nie doszukałem się też na tych schematach elementu jakim jest prawdobodobnie dioda z 3 pinami. Może jest osoba która wie jak podłączyć po prostu ten moduł tak aby dawał iskrę? Lub może ktoś wie na jakiej zasadzie jest generowany ten sygnał do modułu? Jutro postaram się dodać zdjęcia z modułem (symbole) oraz z tymi diodami. Proszę o wyrozumiałość gdyż w sieci nie spotkałem się z tematem który rozwikłał komuś ten problem. 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: iskra na krótko
Na twoim miejscu zapytał bym jakiegoś złodzieja jak ukraść xt
prędzej uzyskasz racjonalną odpowiedz 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
-
- Czyścioch
Nie znam takowych
. Chyba że jest jakiś dobroduszny który ukrywa się na tym forum to zapraszam na prywatną wiadomość 

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: buggy XT600
Ja w buggy mam podłączone na krótko. Tez mialem nie lada zagwozdkę. Zrobię foto to myślę, że sobie już poradzisz.
-
- Czyścioch
Dzięki Lobudek za zainteresowanie moim tematem
Ale już też ogarnęłem co nie co. Bo to jest wersja 3tb niby i jest z 97r tak przypadkiem spojżałem że na module jest napisane 4pt więc zaczęłem szukać schematu do 4pt i tam już wszystko stało się jasne. Kolory się zgadzają. W 4pt nie ma przekaźnika tylko sygnał jest kierowany przez 2 diody ( jedna na 2 piny a druga na 3). Teraz gdy mam odpowiedni schemat to sobię raczej poradzę. Jak już poskładam do kupy pokażę jak maszyna wygląda. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam