Luzy zaworowe 3AJ

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
_prezes_
Czyścioch
Motocykl: XT 600 i K6 750

Luzy zaworowe 3AJ

Post autor: _prezes_ »

Witam serdecznie, mam pytanko związku z tym ze moto ostatnio ciężej zaczęła palić, więc zajrzałem do luzów zaworowych jak się okazało wymagały korekty więc zastosować się do servisówki i wyregulowałem według zaleceń (dodam tylko XT 600 silnik 3AJ 92rok)

ssace 0,05 do 0,1mm
wydechowe 0,12 do 0,17mm

moto znów zaczeło odpalać od strzała ale zawory tłuką się jak szalone :niewiem: Co może być przyczyną, czyżbym miał nie odpowiednia servisówke ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Luzy zaworowe 3AJ

Post autor: Pawlo »

Te luzy co podałeś są prawidłowe. Pytanie czy ustawiłeś je na dobrym GMP, bo tylko co drugi służy do ustawiania luzów zaworowych o czym było na forum pisane nie raz. Poza tym po ustawieniu warto zrobić ze dwa obroty wałem i sprawdzić luzy jeszcze raz, ew. skorygować, bo czasem po ruszeniu wału wychodzą inne wartości niż przy pierwszym pomiarze.
Obrazek
Awatar użytkownika
glina
Po ośki w błocie
Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002

Post autor: glina »

Tak jak piszę Pawlo. Najprościej to sprawdzić patrząc na wałek rozrząd przez zdjęte pokrywy zaworów. Wypukłości na wałku raz są na dole, raz na górze. Ty ustawiasz jak się skierowane na dół.
Awatar użytkownika
_prezes_
Czyścioch
Motocykl: XT 600 i K6 750

Post autor: _prezes_ »

glina wielkie dzięki za wskazówkę - sprawdzę jeszcze raz :browar:
ODPOWIEDZ