xt ohlins gazowy
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: xt ohlins gazowy
Dzisiaj zaliczyłem pierwszą jazdę na kości z 3AJ . Mam już tak dosyć roboty przy luzach kiwaczki I wahacza ze postanowiłem zmienić kość na krótszą z 3AJ .cięzko mi z .poziomu dzisiejszego wyjazdu napisać cokolwiek sensownego - bo warunki były nie do pałowania pełne bajoro , błoto śnieg wiec nie ma mowy aby co kol wiek stwierdzić.W związku z tym ze wsadziłem ten typ mam pytanie ? jak smarujecie to centralne łożysko macie w śrubie kalamit-kę czy rozkręcanie ? 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Tak przeglądam ten temat i zaczynam się zastanawiać czy mam u siebie oryginalny amor.
ArturS, ten ze zdjęć w temacie to amortyzator od 3AJ czy 3TB?
O ten konkretnie mi chodzi:

Albo jak ktoś ma zdjęcie amorka z 3TB to mógłby wrzucić żebym mógł porównać z tym co mam.
ArturS, ten ze zdjęć w temacie to amortyzator od 3AJ czy 3TB?
O ten konkretnie mi chodzi:
Albo jak ktoś ma zdjęcie amorka z 3TB to mógłby wrzucić żebym mógł porównać z tym co mam.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
Amor z zdjęcia to z 3AJ do swojego xt 3tb zaadoptowałem taki amortyzator z sprezyną z 3tb rozebrałem zmieniłem oliwę shim , jakiś czas temu dołożyłem zewn komorę kompresji z regulacją i jak na takiego kloca to nie widze tańszej bardziej wydajnej alternatywy
.

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
No to w takim razie ktoś wcześniej wstawił do mojego XT-ka amor z 3AJ. I to pewnie dlatego podwyższenie które zrobiłem okazało się za wysokie. Także wrzucam amor bez podwyższenia i zobaczę jak to się będzie miało do nieco podniesionego przodu 

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600E 3TB 99r
Długo szukałem ohlinsa z TTS jednak nic ciekawego nie znalazłem, a jak znalazłem to za 20 letnie truchło śpiewali kosmiczne pieniądze...
W swoim 3TB założyłem dedykowany pod xt gazowy amortyzator EMC. Dorwałem go na aukcji za dobre pinondze. Używany, w dobrej kondycji. Więcej o nim tutaj oraz tutaj. Regulacja tłumienia odbicia i dobicia jest połączona i robi się to jednym pokrętłem - ograniczona w porównaniu do ohlinsa.
Po zmianie amortyzatora czuję ogromną poprawę pracy zawieszenia. Pomimo tego, że seryjny amor nie był zbytnio wyeksploatowany...

W swoim 3TB założyłem dedykowany pod xt gazowy amortyzator EMC. Dorwałem go na aukcji za dobre pinondze. Używany, w dobrej kondycji. Więcej o nim tutaj oraz tutaj. Regulacja tłumienia odbicia i dobicia jest połączona i robi się to jednym pokrętłem - ograniczona w porównaniu do ohlinsa.
Po zmianie amortyzatora czuję ogromną poprawę pracy zawieszenia. Pomimo tego, że seryjny amor nie był zbytnio wyeksploatowany...

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
dokładnie przerobiłem podobnie kiedyś ten temat - zawias kiwaczki i krótkiej kości opierał się o kartermlody pisze:No to w takim razie ktoś wcześniej wstawił do mojego XT-ka amor z 3AJ. I to pewnie dlatego podwyższenie które zrobiłem okazało się za wysokie. Także wrzucam amor bez podwyższenia i zobaczę jak to się będzie miało do nieco podniesionego przodu

- Gazowy ?slobodan pisze:Długo szukałem ohlinsa z TTS jednak nic ciekawego nie znalazłem, a jak znalazłem to za 20 letnie truchło śpiewali kosmiczne pieniądze...
W swoim 3TB założyłem dedykowany pod xt gazowy amortyzator EMC. ...

Na ile się bawiłem najzwyklejszy seryjny amortyzator z xt po zmianie ciśnienia gazu w komorze kompresji potrafi zaskoczyć swoimi możliwościami ,oliwa zlana z takiego amortyzatora pracującego- naście.. scia lat to szczyny

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,