Błąd nowicjusza

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
silasu
Czyścioch
Motocykl: YAMAHA XT600 E

Błąd nowicjusza

Post autor: silasu »

Witam
Kupiłem olej oraz filtr ale jak to zwykle bywa u nowicjusza nie zwróciłem uwagi i filtr jest bez o-ringów :facepalm: zarówno pod pokrywę jak i pod śrubę no i nie chcę narazie rozbierać i wymieniać oleju bez wszystkich części. Moje pytanie brzmi czy ma ktoś wymiary tych o-ringów? Moje moto to Yamaha XT 600E 2002r.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Błąd nowicjusza

Post autor: ArturS »

Na 100% w tak młodym roczniku oringi będą jeszcze trzymały kolejne 10 lat bez wymiany. Nie musisz nic dokupować. Jak już zacznie cieknąć to nie z powodu oringów, a łuszczącej się farby na styku uszczelki z karterem. Wtedy wystarczy farbę wyszlifować "na lusterku" drobniutkim papierem i po sprawie. Ważniejsze niż oringi jest klucz dynamometryczny na niskie momenty (do 30Nm). Bez tego nie trudno o ukręcenie gwintu, a wtedy zaczynają się cyrki. Tam jest tylko 8Nm.
silasu
Czyścioch
Motocykl: YAMAHA XT600 E

Re: Błąd nowicjusza

Post autor: silasu »

Ok to w takim razie zostawiam stare o ile będą w dobrym stanie. Klucz posiadam więc może obejdzie się bez problemów. Wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ