Ślizga się sprzęgło

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
bobik123
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600

Ślizga się sprzęgło

Post autor: bobik123 »

Witam ! W moim xt zrobiłem pewne modyfikacje :D i teraz ślizga się sprzęgło przy wyższych obrotach.Sprzęgło było zmieniane kompletne w zime czyli jest nowe i zrobione parę km wcześniej było okej ale teraz dostał kosmicznych mocy i sprzęgło nie ogarnia co się dzieje.Myślałem nad wstawieniem innych spręzynek.Teraz mam EBC tarcze NHC. Widziałem spręzyny Vesrah pomogą coś ? Albo myślałem zeby zaadoptować od czegoś innego dłuższe i twardsze.Jak by ktoś mógł coś poradzić był bym wdzięczny.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Ślizga się sprzęgło

Post autor: ArturS »

Vesrah nie pomogą. EBC robi inne wersje sprężyn, takie niby hiper wzmocnione, ale musiałbyś poszperać w necie czy akurat ten model występuje. Jeśli nie, to pozostaje kombinowanie z jakiegoś innego motocykla. Niemniej wydaje mi się, że ślizgać się i tak nie powinno :niewiem:
bobik123
Lubiący błoto

Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Nie mając dokładnej specyfikacji nie wiadomo :niewiem:
Jaki masz zalany olej? Może tutaj jest jakiś problem? No chyba, że moc wzrosła do 100KM :mrgreen: Bo tak na poważnie, jeśli sprzęgło jest sprawne, to klei bez problemu każdy strzał ze sprzęgła niezależnie od wrzuconego biegu. U mnie ostatnio pojawiły się uślizgi, ale po wymianie sprężyn problem całkowicie zniknął.
bobik123
Lubiący błoto

Olej mam repsol 20w50 chyba, półsyntetyk.Ale wcześniej było wszystko ok tylko jak mocy dostał to gdy krece go wyżej to się sprzęgło ślizga.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Mam te wzmocnione sprężyny EBC i to jest trochę kibel. Wymieniałem razem z tarczami NHC i po jakiś 6kkm sprężyny są 2mm krótsze niż podaje manual + pojawiły się uślizgi :facepalm: Teraz wymieniłem jeszcze przekładki NHC pomimo, że ori mieściły się w wymiarach i zobaczymy czy te sprężyny jeszcze to udźwigną. Niby nie mieszczą się w wymiarach, ale są też dużo twardsze i niestety jest to odczuwalne na klamce przy wysprzęglaniu. Przy zakupie sprężyn uważaj, bo szły dwa typy, krótkie i długie i wg katalogów niekoniecznie idzie to dobrać.
Obrazek
ODPOWIEDZ