odpalanie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
k3nd
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600 47N, 3TB
CBR 929

odpalanie

Post autor: k3nd »

Witam, też macie problem z odpaleniem przy dłuższym postoju na zimnym silniku? Pytanie dotyczy się kickstarterów.
Yamaha XT600 47N ; ; Yamaha XT600 3TB serce bije w tempie obrotów maszyny... Obrazek
mallory

Re: odpalanie

Post autor: mallory »

Po dłuższym postoju - włączam ssanie - ze trzy kopy bez zapłonu - później zapłon na ON i od kopa pali.
Awatar użytkownika
k3nd
Po kostki w błocie
CBR 929

Te trzy kopy bez zaplonu normalne jakbys chcial odpalic czy lekkie przejscie starterem? Bo ostatnio z 6 minut kopalem... a potem strzał i pali elegancko :klnie:
Yamaha XT600 47N ; ; Yamaha XT600 3TB serce bije w tempie obrotów maszyny... Obrazek
bmlol
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600E

Post autor: bmlol »

ja mam elektryczny rozruch i tez jest problem z odpalaniem.... tez nie wiem jak sie z tym uporac
Awatar użytkownika
k3nd
Po kostki w błocie
CBR 929

bmlol pisze:ja mam elektryczny rozruch i tez jest problem z odpalaniem.... tez nie wiem jak sie z tym uporac
W 3tb mam rozrusznik i pali od strzała, z tym, że za chwile zgaśnie i tak może +/- 2-3 razy, jak łapnie to potem już chodzi :/
43f też tak ma, jak potem łapnie też pochodzi chwile i zgaśnie i znowu kopanie...
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

W tenerce ten sam problem, potęgowany przez pompę paliwa. Rozwiązaniem lekkie przelanie gaźnika - przełączam kranik na ON, trochę pokołyszę motkiem żeby gaźnik się na pewno napełnił, później kranik na OFF, ściągam wężyk i dmucham w niego żeby przepchnąć więcej paliwa niż zwykły stan paliwa, czasami przeleje się dosłownie (idzie pod moto). Wtedy pali od strzała i nie gaśnie. Bez kombinacji to nawet po tygodniu stania jest problem. W 3TB takich atrakcji nie miałem, bo i cholernej pompy paliwa nie było, wystarczył sprawny akumulator.
Awatar użytkownika
k3nd
Po kostki w błocie
CBR 929

ArturS pisze:W tenerce ten sam problem, potęgowany przez pompę paliwa. Rozwiązaniem lekkie przelanie gaźnika - przełączam kranik na ON, trochę pokołyszę motkiem żeby gaźnik się na pewno napełnił, później kranik na OFF, ściągam wężyk i dmucham w niego żeby przepchnąć więcej paliwa niż zwykły stan paliwa, czasami przeleje się dosłownie (idzie pod moto). Wtedy pali od strzała i nie gaśnie. Bez kombinacji to nawet po tygodniu stania jest problem. W 3TB takich atrakcji nie miałem, bo i cholernej pompy paliwa nie było, wystarczył sprawny akumulator.
Czyli lepiej go trochę przekopać, przelać na wyłączonym zapłonie? Trzeba eksperymentować..
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Z kompniakiem nie miałem wiele wspólnego. Jeśli się zbytnio przyleje, to też będzie problem, szczególnie przy zwykłej świecy. Kiedyś miałem bardzo duże problemy z uruchomieniem i irydówka załatwiła sprawę. O ironię ostatnio przez irydówkę miałem właśnie problemy z uruchomieniem silnika nawet na ciepłym piecu - odpadła końcówka elektrody (iryd), została tylko stal i przerwa między elektrodami z 2mm :facepalm:
Awatar użytkownika
Tomaszo
Lubiący błoto

Post autor: Tomaszo »

A jak rozwiązać problem z nie podawaniem paliwa przez pompę, po kilku dniach postoju, jest problem z odpaleniem, aż do gaźnika naleje, a potem już bez problemu. Z dnia na dzień spoko, ale po 2 dniach nie chce chwytać...
Awatar użytkownika
fakir
Po kostki w błocie
Motocykl: VFR750 & XT600 1VJ

Post autor: fakir »

Tomaszo pisze:A jak rozwiązać problem z nie podawaniem paliwa przez pompę, po kilku dniach postoju, jest problem z odpaleniem, aż do gaźnika naleje, a potem już bez problemu. Z dnia na dzień spoko, ale po 2 dniach nie chce chwytać...
załóż "gruszkę" między kranik zbiornika a pompę
http://allegro.pl/gruszka-pompka-paliwa ... 80436.html
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
ODPOWIEDZ