Wymiary podkładek dystansujących

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
moskit122
Lubiący błoto
Motocykl: XT600 43F

Wymiary podkładek dystansujących

Post autor: moskit122 »

Witam,
jako że swoją gdzieś zagubiłem... (jak i wiele innych rzeczy) to potrzebuję dorobić. Nie pamiętam teraz dokładnie którą dlatego prosił bym kogoś o wymierzenie podkładek dystansujących mocowania silnika z tyłu do góry, te co wchodzą w karter.
Konkretnie 43F ale zapewne jest dokładnie to samo w znacznie nowszych.
Z góry dziękuję a jeśli okazja się nadarzy chętnie złotym trunkiem poczęstuję :)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Wymiary podkładek dystansujących

Post autor: Gacek »

Na ile kumam chodzi ci o luzy pasowania dla tylnego wahacza ;W manuale masz podane dane i główkowanie :facepalm: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
moskit122
Lubiący błoto

A czy w manualu nie jest podane "Side Clearence" wahacza do ramy? Brakuje mi jednej podkładki która wchodzi w podtoczenie w silniku, podejrzewam że są one tego samego rozmiaru u każdego, poza tym w katalogu części nie ma innych opcji rozmiarowych. Doskonale wiem jak to wymierzyć i dorobić ale wiąże się to z dużymi kombinacjami i pewnie kilkukrotnym wyjmowanie wahacza dlatego znacznie łatwiej by było gdyby ktoś mi podał ten wymiar bądź po prostu czy grubość podkładki lewej jest równa grubości prawej.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Ale kombinujesz :) .I tak cię sprawy demontażu nie ominą .
Jak ci brakuje tej podkładki to wstaw w jej miejsce inną która umożliwi ci pomiar karteru , a potem po wyliczeniu "Side Clearence" wyjdzie ci wymiar jaki powinieneś użyć dokonując prostego działania matematycznego w oparciu o wymiary "grubość" podkładki jaką użyłeś do pomiaru ( aby utrzymać tolerancję )luzu ;).
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
moskit122
Lubiący błoto

Właśnie nic nie kombinuje, pisałem że nie chodzi o side clearence wahacza tylko o te podkładki w karterze, okazuje się że sa takiej samej grubości, może i można by to zmierzyć Ale to by trzeba kombinowac, liczyć a niech się coś przesunie i będzie niedokladnie no i dochodzi wyciąganie silnika... Wiem, jest nie podlaczony, luzny Ale to zawsze ryzyko porysowania no i chwila roboty a po co skoro Wystarczyło żeby ktoś życzliwy wyciągnął ze swoich karterow i zmierzył, ja u tokarza dorobie a silnik tylko opuszcze do montażu. Dla potomnych, obie podkładki mają 7mm grubosci, 17mm w środku i jedna 25mm średnicy zewnętrznej a druga 32mm.
Temat zamknięty.
ODPOWIEDZ