[XT350] Padają świece

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
meter30
Lubiący błoto
Motocykl: XT 350 1986r

[XT350] Padają świece

Post autor: meter30 »

Siemanko. Krótkie pytanie - Już drugi raz w te wakacje będę wymieniał świecę w mojej XT 350. Świeca była okopcona na czarno, czyli zbyt bogata mieszanka. W gaźniku nikt nigdy nie grzebał, ale zorientowałem się, że filtr powiertrza był tak zasyfiony, że klękajcie narody. Wyczyściłem filtr i jakby lepiej pracowała, ale czy to może być powodem krótkiej żywotności świec?
Ja sobie to tak tłumaczę, że dostaje zbyt dużą dawkę paliwa względem zbyt małej ilości powietrza spowodowanego zapchanym filtrem, przez co się mocniej grzeje i masz babo placek... Dobrze kumam? Czy gdzie indziej szukać padania świec?
PS. czy do regulowania składu mieszanki jest ta śruba od spodu gaźnika?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: [XT350] Padają świece

Post autor: Gacek »

Bogatsza mieszanka to niestety niższa temp spalania ;) .
Taka okopcona świeca powinna być do od reanimowania wystarczy ze potraktujesz ją palnikiem temperaturą opalisz czarny nagar wyczyścisz i powinna śmigać dalej ;) .
Moze opisz tok postępowania jaki stosujesz po wymianie świecy na nowa w swoim motocyklu ? może po tej stronie leży problem ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
meter30
Lubiący błoto
Motocykl: XT 350 1986r

Post autor: meter30 »

Nie, nie. Na pierwszej świecy którą wymianiłem na nową jest bardzo słaba iskra, przeważnie na boku elektrody.
Nowa świeca która ma niecały miesiąc ma iskrę raz niebieską, raz fioletową, nie zawsze jest centralnie, zdarza się na boku elektrody, także nie sądzę żeby były do uratowania. Dziś kupiłem nową świecę, ta ma ładną niebieską iskrę centralnie.
Jak postępuję po wymianie świecy?? Wkręcam ją w głowicę i jeżdżę ;) Nie wiedziałem, że jest jakiś sposób postępowania - może jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Czarny osad na świecy to rodzaj węgla - jak zapewne się orientujesz przewodzi lepiej niż metal prąd - wiec usuwa się jego osady przez wypalenie jak w piecu ;) .Świecę najlepiej przed pierwszym odpaleniem podgrzać do temp. roboczej najwygodniej po za silnikiem np na palniku kuchni a jak już to robisz wkrecajac nówkę w silnik to niech się ten nagrzeje do wł temp. roboczej .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ