Ponieważ xt i tt mają podobne silniki (a w dziale tt nie otrzymałem jeszcze opdpwiedzi) postanowiłem tutaj wrzucić moje pytanie, może ktoś z Was coś wie na temat tajemniczej rurki

robie remont góry silnika w tt600r z 98r. i dopatrzylem się, że nie mam zewnętrznej rurki oleju łączącej okolice filtra oleju (prawa pokrywa) z karterem (od góry), mocowanie tego końca znajduje się pod zbiornikiem oleju.
w katakogu "yamaha tt600r, microfiche 1998 - 2003" tą rurkę widać na stronie 6, numer części 22, nr katalogowy:
3AJ-13161-01-00, nazwa "Pipe, Delivery 1"
Rurka ta jest też pokazana w manualu do wersji tt600re z 2004.
Wg mojej orentacji, po przejżeniu manualu, ta rurka doprowadza olej smarujący "górny" wałek skrzyni biegów.
U mnie w okolicy filtra oleju jest wkrecona śruba do której ta rurka może być mocowana. Problem jest z drugim mocowaniem, bo wygląda na to że jest "fabrycznie" zaślepione(o ile to jest właściwe miejsce). Jest tam obok, co prawda taka klapka przykrecona na 2 śruby, widoczna też w microfiche, ale raczej tam sie tej rurki nie da podlączyć. Wszystko to jest słabo widoczne bo jest zasłonięte przez zbiornik oleju.
Przeglądałem w necie zdjęcia różnych tt i xt i tam takiej rurki nie zobaczyłem, ale te zdjęcia nie były zbyt dobrej jakości, więc mogłem ją przeoczyć.
I teraz pytania: kto coś wie na temat tajemniczej rurki? czy macie ją w swoich motocyklach? czy jednak nie była fabrycznie montowana? A jeżeli nie była to jak jest smarowana skrzynia biegów? i czy może warto tą rurkę wstawić? co o tym myślicie?
Dzięki i pozdrawiam!
BAdam