witam i proszę o prosty i skuteczny przepis na usuniecie usterki. Mam xt 600 3tb 91.r (supermoto)- moto chodzi wspaniale tylko od tygodnia zaczął mi cieknąć olej spod głowicy zaraz nad krócicami wydechu.Po jeździe stawiam motor i widzę jak kapie mi olej i kapie tak 13 - 18 kropel oleju, podejrzewam że podczas jazdy olej też cieknie ale nie jestem pewny, olej sprawdzam po każdym wypadzie i przed każdym wypadem i narazie jest ok (od momentu gdy wypatrzyłem wyciek staram się jeździć spokojniej). I teraz strasznie mnie to drażni - jak to teraz usunąć. Jeżeli bym musiał wymieniać uszczelkę to jak to zrobić najmniej problematycznie (czy trzeba wyciągać cały silnik i rozbierać po kolei od góry prosiłbym o szybki przepis w punktach co trzeba zrobić i o czym pamiętać .
z góry dziękuje wszystkim za podpowiedzi
jeśli popuszcza oliwe nad króćcami to leci z pod pokrywy zaworowej niemussz zciągać głowicy tylko pokrywe wałka chyba niema tam uszczelki tylko się smaruje pastą uszczelniającą po odtłuszczeniu
dokładnie tak jak ogór pisze.z pod głowicy raczej by ci olej nie kapał a jak by cos kapało to motor nie chodziłby dobrze. był ten temat poruszany kilka tematów nizej jak to uszczelnic .
dzięki za podpowiedz
doprecyzuje tylko że cieknie (sporo się poci a dopiero jak się zatrzymam i postawie na podnóżce - przechyle to zaczyna spływać olej z żeberek ) - spod głowicy tam gdzie jest uszczelka. Precyzyjnie od góry najpierw jest pokrywa zaworowa ona jest łączona bez uszczelki następnie tak w połowie gara jest łączenie na uszczelce (głowicy właśnie - stamtąd mi cieknie) i na samym dole jest ostatnie łączenie chyba też na uszczelce (przy kraterze). Tak więc qpa dzięki ale jakbyś mógł doprecyzować jak to z tym łańcuszkiem rozrządu zrobić żeby czegoś nie sknocić?? i czy głowica zejdzie ze szpilek i zmieści się pod ramą??
tam nie ma szpilek tylko są śruby, co do łańcuszka to wyciągasz napinasz, odkręcasz koło zębate na wału i już jest wolny potem 4 śruby w głowicy + imbus + dwie nakrętki od spodu i głowica jest Twoja ;] wszystko sie ładnie mieści, umyj dokładnie silnik i rozbieraj nie ma co sknocić ;] oczywiście fiszki sobie wydrukuj a do składania koniecznie klucz dynamometryczny, pod pokrywę zaworów polecam hylomar lub locite ale numeru nie pamietam
Czy aby da się bez opuszczenia silnika wyciągnąć górny dekiel głowicy w 3tb w ramie ? robiłem to niejednokrotnie ( ale pamieć zawodzi -w końcu nie samym xt człek żyje) o ile pamiętam to zawsze spuszczałem silnik na 3 punktach aby ułatwić sobie demontaż .Wyciek w tym miejscu oliwy tez zagadkowo wygląda w moim odczuciu .Moja enternet rada zaopatrz się w manual ( rodzaj książki serwisowej ) z reguły obcojęzycznej tam znajdziesz fiszki i resztę potrzebnych informacji .Niestety nikt nie opisał tego w formie sam naprawiam xt a szkoda bo to dosyć popularny motocykl .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
gacek bez opuszczenia silnika sie nie da własnie.tez sie z tym meczyłem az odkreciłem sruby mocowania tylko nie od wachacza i troszke nizej zszedł wtedy schodzi w prawa strone:P