Magneto

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
art
Po kostki w błocie
Motocykl: xt 600 3tb 1998r

Re: Magneto

Post autor: art »

Niestety nie mam klucza pneumatycznego, a nie bede wozil motoru. Cos sie wymysli.

torx to rodzaj ampula, zabkowany, ktory rozszerze sie im dalej od glowki. I jak by tak nabic to kto wie czy by nie poszlo..
Awatar użytkownika
wejnus19one
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha TTR 600 Belgarda

Post autor: wejnus19one »

Panowie, jest jeszcze jeden problem bo nakrętka nakrętką ale magneto stawia też niezły opór. Mam masywny ściągacz i próbuję go jakoś ściągnąć ale magneto ani drgnie. Co tu robić ?
Awatar użytkownika
wejnus19one
Lubiący błoto

Aa to wiem. Miałem to własnie wczoraj od znajomego mechanika, złamało mi się przy wkręcaniu w rozwierconą śrubę ;/. Na szczęście ta .... ehm śruba w końcu odpuściła.
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

palnik i ściągacz, tylko grzać sam element montowany na stożku żeby nie zrobić dobrze magnesom
Awatar użytkownika
wejnus19one
Lubiący błoto

Magneto zdjęte, oddałem do znajomego mechanika , który posiadał porządny ściągacz. Narzędzia to podstawa...
Awatar użytkownika
Kowal
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 43F 1986

Post autor: Kowal »

Ok, nakrętkę odkręcisz pneumatycznym kluczem. A jak zakręcić? Też kluczem pneumatycznym?
Jeśli chodzi o ściąganie magneta to trzeba mieć ten ściągacz? Czy da się inaczej? Jeśli nie to jaki jest koszt takiego ściągacza? Gdzie je kupujecie?
Jeśli chodzi o zakładanie magneta to się je dociąga tą nakrętką czy może jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
wejnus19one
Lubiący błoto

Przykręcić ten najlepiej kluczem pneumatycznym. żeby ściągnąć magneto musi być ściągacz i to jak najlepszy, najlepiej taki sam lub zbliżony do tego oryginalnego bo magneto potrafi czasem paskudnie się "zasiedzieć" na wale.
Awatar użytkownika
glina
Po ośki w błocie
Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002

Post autor: glina »

Piszę tutaj, żeby nie zakładać kolejnego tematu. Może ktoś podać wymiary tego ściągacza ? Albo na allegro podrzucić model, który pasuje. Taki będzie pewnie dobry skoro piszą, że pasuje do TT600 http://allegro.pl/yamaha-xt-xtz-tt-wr-4 ... 36061.html
ODPOWIEDZ