Jaki tłok najlepszy?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Jaki tłok najlepszy?

Post autor: Gacek »

ArturS pisze:Dzisiaj byłem u Woryny i czego się dowiedziałem:
Wossner - do XT/TT600 absolutnie nie wsadzać. Od prawie dwóch lat ten sam problem, który był już opisywany. Sprawa udokumentowana, zgłoszona do producenta, ten nic na razie nie robi. Kiedyś z tym nie było problemów (Kowal ma w tenerce nalatane ponad 70tys.km od remontu na jednym tłoku i nadal wszystko w normie).
Prox - przypadki, że od razu po remoncie pali olej. Powód - zbyt słabe odprowadzenie oleju pod pierścieniami zbierającymi. Faktycznie na fotce wygląda to kiepsko w porównaniu do izumi, czy tkrj
Obrazek
TKRJ i Oryginał - sposób na bolączki powyższych.

Na temat OMP i Namury się nie wypowiadał.
Jak czytam takie pierdo ...nie oparte na info z drugiej - trzeciej ręki to się zaczynam zastanawiać :roll: .
Może jakieś konkrety :P opisz co ci się porobiło z tłokiem wossnera :lol: ?
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Mi nic, bo go nie miałem. A wierz mi lub nie, ale właśnie chciałem go założyć, bo na wiseco musiałbym czekać ponad 2 miesiące :lol: A dlaczego chce znowu robić szlif (jeszcze nie zapadła decyzja), to już inna sprawa :evil:
Gacek cały czas ciśniesz temat, że "wossner is the best", bo tak to rozumiem. Założyłeś te swoje tłoczysko czas jakiś temu, zapewne jeszcze leżaka magazynowego, który z Niemiec przyszedł kolejny rok wcześniej. Niema więc opcji, że tłok pochodził z czasów jak było wszystko ok. Ale najwyraźniej nie jest, co znalazło swoje odzwierciedlenie wśród użytkowników forum. Zadzwoń jako potencjalny klient http://www.motor-tech.katowice.pl/, powiedz że chcesz wossnera, na bank nie usłyszysz złego słowa póki nie powiesz do czego.Wtedy dowiesz się o konkretach. Jeśli stwierdzisz, że usłyszałeś pierdoły, to znaczy, że zamiast takiego Woryny to Ty powinieneś zacząć przygotowywać motocykle do rajdów i szybko wytniesz całą konkurencję, bo konkurencja to druciarze :mrgreen: Serio ;) Znasz się na tym lepiej niż każdy z forumowiczów (tak mi się wydaje), więc dowiedz się o co dokładnie chodzi z pierwszej ręki.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

ArturS pisze: Gacek cały czas ciśniesz temat, że "wossner is the best", bo tak to rozumiem. Założyłeś te swoje tłoczysko czas jakiś temu, zapewne jeszcze leżaka magazynowego, który z Niemiec przyszedł kolejny rok wcześniej. Niema więc opcji, że tłok pochodził z czasów jak było wszystko ok. Ale najwyraźniej nie jest, co znalazło swoje odzwierciedlenie wśród użytkowników forum. Zadzwoń jako potencjalny klient http://www.motor-tech.katowice.pl/, powiedz że chcesz wossnera, na bank nie usłyszysz złego słowa póki nie powiesz do czego.Wtedy dowiesz się o konkretach.
Proponujesz mi abym zrobił coś co zrobiłem dawno temu :roll: , jedyne co usłyszałem to to ze trafiły się temu panu reklamacje - jednak on sam nie umiał stwierdzić co jest przyczyną takiego stanu rzeczy :| bo chodziło głownie o szybko padające pierścienie .
Osobiście zauważam ze pada na tym forum sporo negatywnych opini na temat tego tłoka od ludzi którzy nigdy go nie używali wątpię nawet czy mieli go okazję kiedykolwiek mieć w łapkach :P - dla mnie to jest chore podejście do tematu ... .
ArturS jak masz ochotę to zadam ci "zadanie domowe "na temat wossnera - weź realnie w łapki ten tłok pooglądaj, pomierz go nawet wskazane abyś porównał z TJKR a potem wyciągnij z tego wszystkiego jakieś wnioski .
Ja nie chcę niczego sugerować tutaj :idea: .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Poczekam aż ktoś założy, przejeździ przynajmniej 10tys.km i stwierdzi, że wszystko gra.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Szczerze napiszę ze nie wiem co jest obecnie grane z tą awaryjnością wossnera - jednak jak się cofnę pamięcią w czas kiedy wsadzałem ten tłok to przyznam się ze w odniesieniu do danych z manuala wypadało by z typowym podejściem wyrzucić od razu ten tłok na śmieci :shock: .
Myślę ze każdy kto pokusi się zakupić i używać wossnera powinien sobie uświadomić podstawowy nazwijmy to mankament wynikający z zastosowanej w nim technologi i materiału z jakiego jest wykonany :| .
Pasowanie 0.08 to 2 setki od limitu dla xt z manuala dokładając do tego rozbieżność wymiaru miedzy denkiem tłoka gdzie umieszczone są pierścienie a miejscem pomiaru to wychodzi masakra tłok bez pierścieni gibie się w cylindrze jak ..... :klnie: .Wiec jakby taki stan narzuca powiedzmy pewnego rodzaju niewygodną kulturę użytkowania tego przybytku :roll: tak myśle .
אני לא צריך עזרה קומית,
luceq
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha tt600r

Post autor: luceq »

To ja dodam, że we wrześniu 2014 roku remontowałem moją TTR i właśnie wybrałem tłok wossnera + korbę prox. Póki co jestem zadowolony - przebieg raptem +- 500km także ledwo co dotarty. Na pewno odezwę się jak nakręcę jakiś bardziej zacny przebieg, natomiast to co mogę już stwierdzić to większa moc (nie wiem czy wynika to z tego, że to wossner czy po prostu nowy tłok) i znacznie lżej się ją odpala - nie chodzi mi o to, że łatwiej zapala bo to swoją drogą ale po prostu lżej się ją kopie.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

o widzisz, to raportuj jak to się sprawuje :biker:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

luceq pisze:To ja dodam, że we wrześniu 2014 roku remontowałem moją TTR i właśnie wybrałem tłok wossnera + korbę prox. Póki co jestem zadowolony - przebieg raptem +- 500km także ledwo co dotarty. Na pewno odezwę się jak nakręcę jakiś bardziej zacny przebieg, natomiast to co mogę już stwierdzić to większa moc (nie wiem czy wynika to z tego, że to wossner czy po prostu nowy tłok) i znacznie lżej się ją odpala - nie chodzi mi o to, że łatwiej zapala bo to swoją drogą ale po prostu lżej się ją kopie.
moim zdaniem podstawa trwałości dla tego tłoka dobrze rozgrzej silnik bez prze gazówek i innych takich wszelakie świrowanie zanim tłok nie nabierze rozmiarów to śmierć dla pierścieni , w przypadku wosnera masz małe szanse aby go przytrzeć przez temp . Szerokiej drogi zyczę ci abys natłukł tyle kilosów co ja na tym tłoku :) .
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ