Wielu znajomych leje ipona Osobiście mam orlenowski minerał (wymiana co około 1000k) jak mocno topione moto. Ale Motul potaniał minerał więc wraca do łask. Poco lać drogie oleje jak wszystkie płuczą silnik utrzymując w czystości środek a częsta wymiana jest wskazana. Czy za 80 czy 250 to i tak tyle samo przejedzie
Sam mając Xt lałem najtańsze oleje i uważałem, że każdy nowy olej ma lepsze właściwości niż te z przed 20 lat na których to motocykl wyjeżdżał z fabryki.
Do XR lałem zawsze 5100 a teraz zacząłem lać 300V. Oprócz ceny zauważyłem, że na 300V silnik miękko pracuje i nie jest to tylko moja opinie ale i znajomego mechanika który robił mi silnik (dodam, że mechanik był przeciwnikiem tego oleju, a teraz sam go poleca innym). olej ten polecił mi gość od którego kupowałem niektóre części do XR, sam ma Xr i mówił, że po remoncie i przejechaniu 20 tyś km rozebrał silnik w swoim motocyklu i nie zauważył oznak zużycia. Dlatego postanowiłem lać własnie 300V a przy moim trybie jazdy to bańka 4l za trochę ponad 200 zł starcza mi na sezon więc nie jest to olbrzymi koszt.
Po jakimś czasie rozbierałem silnik (nie pamiętam jaki przebieg, ale coś pomiędzy 1000-2000 km.) i tłok wyglądał jak nowy, wiem, że nie jest to miarodajny przebieg, wszystko okażę się jak zrobię kilkanaście tysięcy. Może się okażę, że przepłacałem ale jak nie sprawdzę to się nie dowiem, a tak jak wcześniej wspomniałem nawet jak bym zrobił rocznie 10 tyś km (co w terenie dla wielu z Nas jest nie do zrobienia) to koszt wymiany oleju razem z filtrami wyjdzie 350 zł/sezon.
Więc uważam, że warto spróbować.
Aczkolwiek są oleje o bardzo podobnych właściwościach co 300V ale niższej cenie i szczerze powiem, że też troszkę zastanawiam się o przesiadce, ale z drugiej strony na razie jestem zadowolony z Motula...
Tragicznie te tryby w skrzynkach wyglądają jak myślicie co jest powodem ? zwróciliście uwagę na stan łozysk może luzy wystepujace na nich powodują takie uszkodzenia .W nowszych wersjach yamaha już puszczała smarowanie na bieżnie i od wewnątrz wałków a tu takie tryby .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Ja do tej pory lałem Motul 5100 15W50 teraz, kolega leje już od kilku lat Motul 3000 20W50.
Generalnie motocykle takie same i a obydwu olejach tak samo pracują, więc i ja spróbuje Motula 3000 20W50.
Odnośnie zębów w skrzyni, to TTR jak skróci się przełożenia z seryjnych 15/44 np. ja mam 14/47.
Tak aby w terenie było przyjemniej, to trójka jest najczęściej w użyciu.
Zwłaszcza na wyjściach z zakrętów, ja lubię na wyjściu dobrze odwinąć.
Tak żeby pójść ładnym bokiem.
Więc coś musi się zużywać.
Pozdrawiam
w xt też mam podciętą ( chyba 5) u Ciebie już cienkie te tryby poszukał bym drugiej skrzyni bądz kół od kompletu , Ale z tego co zauważyłem to każda skrzynia którą oglądałem miała ten sam ból . Ja poskładałem na starych częściach bo były mniej ściachane
Tecza pisze:Nie dawało mi to spokoju i panowie prosilbym was o potwierdzenie, do wymiany mam te tryby
według zdjęcia z megazip, serwisowka pisze ze jest to piaty bieg. Myle się czy mam racje??
tryby oznaczone przez ciebie to 2 bieg z zdjęcia nie za wiele wynika
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Dla mnie wygląda na 5 bieg, ponieważ napęd idzie z dużego koła na małe.
Jak włożysz bębenek sterujący biegami i będzesz zapinał poszczególne biegi, będzie widać któte koła pracują.
Z tego co słyszałem to piątka lubi się zużywać w motocyklach używanych głównie na czarnym.
Pozdrawiam