Koła zębate rozrządu i ślizgi łańcuszka.

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Koła zębate rozrządu i ślizgi łańcuszka.

Post autor: Gacek »

czytam często posty na forum o problemach z zdjęciem koła magnesowego z stożka wału + klin - przedstawiony w ofercie ściągacz (nic mnie do jego skuteczności ) jednak polecam zamiast śrub wkręcanych zastosować szpilki i w pewnym momencie jak powstają trudności z zrzuceniem koła podkręcać nakretkami na szpilach a nie gwałcić centralną śrubę ściągacza lub palić palnikiem po piascie koła magnesowego lub grzać młotkiem po centralnej śrubie ściągacza ;) . Nie twierdze ze skuteczna metoda jednak wał i przeciwwagi w xt to miękka sztuka wiec może warto przemyślec tez opcję zakucia łańcuszka rozrządu o ile nie wchodzi w rachubę wymiana łożyska na wale :roll: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Archi
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha TT 600 E 4GV

Post autor: Archi »

Miał ktoś problemy ze ściągnięciem magneta? Mam porządny ściągacz z grubego krążka, ciągnę mocno ale nie widzę, żeby cokolwiek ze stożka schodziło :panika: Lekko rozsadziło to wcięcie na czopie, poprawię to narzynką, to nie nie problem, ale boję się mocniej kręcić, aby czegoś nie rozwalić. Lekko próbowałem opukiwać młotkiem, żeby zeskoczyło, ale boję się, żeby wału nie uszkodzić :/ Sprecyzuję bliżej mój problem w kilku punktach:
- Odkręciłem te 3 krótkie śruby wewnątrz i zobaczyłem, że mają klasę 12.9. Czy gwinty w które te śruby były też są równie wysokiej klasy? Śruby ściągacza są 8.8 i nie chcę za mocno nimi napierać bo mogą albo się złamać albo gwint uszkodzić (jeżeli nie jest tak wytrzymały i stąd pytanie). Czy wystarczy, że kupię śruby do ściągacza 12.9 i mogę próbować znów siłowo to ściągać?
- Mam pewne podejrzenia, że ktoś przede mną mógł tam jakiś klej zapuścić na gwint :facepalm: Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
- Można próbować podgrzać to? Myślałem o grzaniu indukcyjnym, ale nie mam odpowiedniego sprzętu. Ktoś próbował albo musiał się w to bawić przy ściąganiu magneta?

Myślę o założeniu ślepej nakrętki na czop wała, aby go dalej nie niszczyć. Ogólnie mam wrażenie, że albo tak jak pisałem ktoś zapuścił tam klej, albo tak wściekle się zapiekło bo dawno (albo w ogóle) nie było ruszane. Miał ktoś podobne doświadczenia? Jakieś inne pomysły? Będę wdzięczy za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Forumowa klasyka gatunku :lol:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oCDgaEfGL9U[/youtube]

Jak od razu nie puściło, to nie próbuj dalej tego robić. Temat wałkowany na forum. Jedyne słuszne rozwiązanie, to napiąć ten nieszczęsny ściągacz i punktowo rozgrzać tuleję magneta. Ale nie żadnym palniczkiem na propan butan, a takim palnikiem do cięcia. Inaczej zniszczysz wał. Ja się męczyłem tydzień. W końcu skapitulowałem, załadowałem moto na pakę samochodu i podjechałem kilka ulic wyżej do mechanika samochodów ciężarowych - tacy zawsze mają palnik ;) Z 3s. i po sprawie :)
Awatar użytkownika
glina
Po ośki w błocie
Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002

Post autor: glina »

W wulkanizacji Ci to pneumatem odkręcą. Tylko na tą główną śrubę na środku daj jakąś podkładkę, żeby nie zjechało Ci gwintu. Chociaż pewnie to podgrzewanie może być lepszym pomysłem, więc jak masz okazję to spróbuj jak pisze Artur.
Archi
Lubiący błoto

To w najbliższym czasie szykuję się do drugiego podejścia. Palnik acetylenowy się znajdzie, ramię się przedłuży a młot weźmie większy. Jak nie dam rady to moto na pakę :P Dzięki za rady :browar:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Młotem nie wal, bo za chwilę będziesz musiał połowić silnik. Po prostu napnij ściągacz, przygrzej i puści.
Archi
Lubiący błoto

Z młotem będę uważał ;) A magnesy nie ucierpią od podgrzewania? Domyślam się, że jak to zrobię punktowo i szybko to nie zdążą się nagrzać i nie powinno być problemów. Czy po takiej operacji zauważył ktoś (w sumie to do Artura kieruję pytanie :P) jakieś problemy potem np. z ładowaniem?
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Jak będziesz grzał acetylenowym, to magnesy nie dostaną po dupie. Najgorzej jest grzać propan-butanowym. U Tęczy klej spod magnesów aż się gotował i wyciekał, u mnie lepiej nie było, ale na ładowanie nie miało to żadnego wpływu.
Archi
Lubiący błoto

Dzięki wielkie za porady, jak się z tym uporam to dam znać co i jak poszło, może innym się to przyda ;)
szpadyzor45
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600 2KF

Post autor: szpadyzor45 »

Ja grzałem butanowym małym palnikiem i nic się złego nie działo - młotka też używałem ale nie do napierdzielania lecz do lekkiego pukania - ważne żeby dopasować idealnie kulkę na wał bo inaczej się rozklepie i będzie problem.
ODPOWIEDZ