ustawienie zaworów co jest grane
- glina
- Po ośki w błocie
- Motocykl: była : TT600E 1998
jest : DRZ400E 2002 - Lokalizacja: Bolesławiec
Re: ustawienie zaworów co jest grane
Nie wydaje mi się, ale ekspertem nie jestem. Stukają Ci od kupna Yamahy ? Czy coś grzebałeś i zaczęły ? Jeśli tak to co konkretnie robiłeś ?
-
- Czyścioch
- Motocykl: yamaha xt 125
jak kupilem to nie stukało tylko coś jak by szumieć zaczeło albo schiza miałem niewiem ale postanowilem wyregulować zawory na poczatku nie miałem pojęcia jak sie ustawia i dopiero jak sie nauczyłem kupilem lepszy szczelinomierz zabrałem sie za ustawienie, wczesniej tak ustawiłem ze nie było luzu zawory sie podpierały bo listka 0,02mm nie mogłem wsadzić i na tak ciasnych ustawieniach dźwięk był ale mniejszy niż teraz ale takie ustawienia są ponoć złe dla zaworów bo mogą sie posypać czy coś i potem ustawiłem już tak jak zaleca producent i dźwięk jest słyszalny zaworów wydaje sie ze za duze luzy są na tych fabrycznych ustawieniach nie wiem czy dać mniej teraz jest ssący 0,08mm wydechowy 0,10mm
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Tak ogólnie to obadaj czy nie masz luzów na walku rozrządu skoro po regulacji coś ci nadal tarabani to warto obadać sprawę pod tym kątem
. Nie kumam za bardzo jak jest w xt 125 ale jak będzie zużycie na wałku lub łożysku - panewce współpracującej z wałkiem to sobie możesz regulować ..... a i tak będzie tarabanił - lepiej wcześniej to prawidłowo zdiagnozować bo potem koszty rosną
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Czyścioch
i tak prędzej czy później kapitalny remont zrobie żebym wiedział na czym stoje w taki silnik to ze 3tys włoże na orginalnych częściach i mam nówke sztuke, a można napiąć jakoś łańcuszek rozrządu bo to też chyba moze być wina?
i jeszcze ta prowadnica czy jak to tam sie nazywa przy regulacji zaworów zaznaczona na obrazku ma minimalne luzy na boki to to jest normalne czy nie ?
i jeszcze ta prowadnica czy jak to tam sie nazywa przy regulacji zaworów zaznaczona na obrazku ma minimalne luzy na boki to to jest normalne czy nie ?

-
- Po ośki w błocie
dźwigienka zaworowa
-
- Czyścioch
no ale ona lekkie luzy na boki może posiadać ?
-
- Po ośki w błocie
nie powinna
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Korwin - wierz mi lub nie
wszystkie podzespoły mechaniczne posiadają jakieś luzy ze wgl na pasowania - ciężko mi stwierdzić co czujesz
wychylenie może być wyczuwalne ale nie powinno klepać tak najprościej ci wytłumaczę .
Na marginesie - nie masz kogoś znajomego zaufanego kto by ci pomógł realnie ? tak przez neta interpretując twój opis będzie ciężko konkretnie udzielić właściwej rady bo zadajesz pytania .....które sugerują ukierunkowują odpowiedzi na tak lub nie
.
Może podjedz do jakiegoś mechanika znajomego który czuje temat i realnie spojrzy na problem może ci coś podpowie sensownego - tonie znaczy ze masz oddawać do naprawy sprzęt - zapytać zawsze można
.

Na marginesie - nie masz kogoś znajomego zaufanego kto by ci pomógł realnie ? tak przez neta interpretując twój opis będzie ciężko konkretnie udzielić właściwej rady bo zadajesz pytania .....które sugerują ukierunkowują odpowiedzi na tak lub nie

Może podjedz do jakiegoś mechanika znajomego który czuje temat i realnie spojrzy na problem może ci coś podpowie sensownego - tonie znaczy ze masz oddawać do naprawy sprzęt - zapytać zawsze można

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Czyścioch
a komu by sie chciało zajmować jakąś pierdziawką sam sobie wole dojść co to ale chyba nie ustawie tych zaworów bo sprawdzałem różne ustawienia wina może być zużycia jakiejś czesci a co do tych dźwigienek to mam luzy ze jak przesune w jedną strone to luz na zaworze sie zmienia i nie wiem czy to nie przez te luzy na dźwigienkach zaworowych chyba mozliwe....