Problem z Odpaleniem po przerwie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Problem z Odpaleniem po przerwie

Post autor: Gacek »

bendzamin pisze:Witam. Problem bym można powiedzieć zawsze od kiedy posiadam XT 600. Zawsze jak motor postal z tydzień w garażu to zęby go zapalic musiał kręcić i kręcić i kręcić a świeca sucha zawsze strzykawka lałem trochę paliwa do wężyka i dmuchnąłem wtedy zapalił. No ale ile można :D Ale teraz zimno wiec troche bo przygotowuje do sezonu i wyjąłem gaźnik wyczyściłem umyłem. Pływak był ustawiony tak jak ksiażka pisze wiec nie ruszałem. Wymieniłem filtr powietrza krucce ssące. Zapalem i znowu kreci i nie moze zapalić ale w końcu pali i gdy raptownie odkręcę manetkę gazu to sie dusi trzeba dodawać powoli bo inaczej zgaśnie czy to na zimnym czy na ciepłym a podczas gdy bo trochę przegoniłem to strzela strasznie. Jestem prawie w 100% przekonany ze gaźnik do regulacji co wy o tym sadzicie? I teraz pare pytań. Jest sposób na rozpoznanie czy mieszanka jest za uboga czy za bogata? Mieszankę reguluje się ta śrubka pod gaźnikiem na plaski śrubokręt ? I jeszcze jedno jak sie nazywa taki klucz co mozna go wygiąć i nałożyć np nasadkę na plaski śrubokręt i kręcić ta śubka bo tak to bardzo w ręke ciepło :D
Jeżeli można zaproponować jakiś sposób spróbuj takiego manewru -po jeździe zakręć dopływ paliwa na pracującym silniku aby komora pływaka delikatnie opróżniła i w taki stanie pozostaw moto do dłuższego spania ;) .
Jak ci przyjdzie ochota znowu pobrykać odkręć krany przelej gaźnik pochylając kładąc moto odczekaj chwile ssanie i pal .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
bendzamin
Czyścioch
Motocykl: XT/ TT 600

Post autor: bendzamin »

Tylko ze to bez różnicy czy kranik zakrecony czy odkrecony bo paliwo w komorze pływakowej jest. Ale nie moze zassać do cylindra dopiero jak sie dmuchnie to pojdzie. Tak jak by sie pływak zawieszał ?
Archi
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha TT 600 E 4GV

Post autor: Archi »

Miałem podobne przygody z w TT (ten sam gaźnik). Pisałem nawet tu na forum całkiem niedawno. Po wyczyszczeniu kręcił i kręcił i nie mógł zapalić. Nawet wtryskiwanie mgiełki paliwa bezpośrednio przez gaźnik przy otwartej przepustnicy nie pomagało (świeca była dobra i dawała iskrę). Rozwiązanie przyszło trochę przypadkowo. Przysłoniłem ręką wlot powietrza do tego głównego gaźnika (nie podciśnieniowego), zwiększyło się podciśnienie, mocniej zassało i moto zapaliło. Pochodziło minutę i zgasło, przy czym strzelało trochę z wydechu. Powtórzyłem zabieg kilka razy i działa do teraz i pali na zimnym bez problemu. Nie wiem czy to był przypadek, czy przysłonięcie wlotu gaźnika rzeczywiście pomogło, możesz spróbować, nic to nie kosztuje :P Tylko u mnie jest taki problem, że teraz bez filtra powietrza nie chce zapalić nawet. Nie wiem po co miałbym bez niego jeździć, ale jak go czyściłem ostatnio i chciałem podjechać kawałek, to moto nie odpaliło. Kręciłem, aż aku siadło. Założyłem filtr, naładowałem aku i bez problemu Yamaszka zapaliła.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

bendzamin pisze:Tylko ze to bez różnicy czy kranik zakrecony czy odkrecony bo paliwo w komorze pływakowej jest. Ale nie moze zassać do cylindra dopiero jak sie dmuchnie to pojdzie. Tak jak by sie pływak zawieszał ?
To nie pozostaje ci innego jak powtórny raz przeczytać to co ci zapodałem :roll: .
אני לא צריך עזרה קומית,
bendzamin
Czyścioch

Dobrze Gacek i przechyliłem ten motor przelało sie nadmiarem no i co z tego jak dalej nie chce zapalić ? I na stojąco i na leżąco. Pozatym co to za rozwiązanie zeby za każdym razem kłaść go na bok przed odpaleniem..
michcio1985
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600

Post autor: michcio1985 »

a to nie twój motocykl stoji na ogłoszeniu z war-maz.? bo tam też napisane że ma kłopoty z paliwem?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

bendzamin pisze:Dobrze Gacek i przechyliłem ten motor przelało sie nadmiarem no i co z tego jak dalej nie chce zapalić ? I na stojąco i na leżąco. Pozatym co to za rozwiązanie zeby za każdym razem kłaść go na bok przed odpaleniem..

Idea polega na tym aby przed dłuższym postojem w miarę opróżnić gaźnik z paliwa :) aby po takim postoju w gaźnik wpłynęło świeże paliwo .A tak na marginesie moze warto bylo by abyś sprawdził stopień sprężania pod cylindrem skoro masz takie problemy :roll:
אני לא צריך עזרה קומית,
bendzamin
Czyścioch

NIe to nie mój. Co z tego jak świeżę paliwo jak nie chce pod tłoka zassać.
michcio1985
Po kostki w błocie
Motocykl: XT 600

Post autor: michcio1985 »

wogóle zmierz sprężanie,powinien ssać jeśli wszystko jest ok, może masz podwieszone zawory. słusznie Gacek zwrócił uwage
bendzamin
Czyścioch

NIe mam manometru do sprawdzania dopiero kupie. Ale kompresja jest raczej ok. A teraz pływak ustawiłem na 28mm i wyczyściłem kranik przeod paliwa zmieniłem i na zimnym od strzałą zapalił a jeszcze tak mu sie nie zdarzyło :D Teraz aby ustawić gaźnik
ODPOWIEDZ