Akumulator do 3TB, o jakiem mocy itd !?!

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
kacza
Lubiący błoto
Motocykl: XT'ciak 600E

Re: Akumulator do 3TB, o jakiem mocy itd !?!

Post autor: kacza »

Z tym prostownikiem z lidla miałem złe doświadczenia bo podpinałem pod stare aku, chwile ładował i po momencie zapalała się dioda pełnego naładowania. (gdzie aku było tak rozładowane że żarówki nie było w stanie zasilić) i przechodził w prąd konserwacyjny czy jak oni to nazwali. Może mój był jakiś wadliwy? :niewiem:
Był to taki jak ten w linku:
https://www.google.pl/search?q=prostown ... B630%3B342
Dodam ze zwykłym transformatorowym z ręcznym potencjometrem prądu aku się naładowało, lecz później się okazało na pomiarze że jego pojemność była skrajnie mała. :shock:
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Dokładnie taki ładowarek. U mnie się sprawdza bardzo dobrze, choć ma problemy w przypadku zupełnego wyłożenia akusia - np kiedyś zastałem aku rozładowane do 1.5V :? Musiałem go wzbudzić zwykłym transformatorowym. Pomijam już, że taki aku jest już skazany na szybką wymianę :(
kacza
Lubiący błoto
Motocykl: XT'ciak 600E

Post autor: kacza »

To całkiem podobna sytuacja co u Ciebie. A co do ładowania to pamiętam że w instrukcji urządzonka było napisane ze rozłącza po pełnym naładowaniu akumulatora i zapala się zielona dioda ;)
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

ArturS pisze:Taki tam ciekawostek, wczoraj wrzucony do 3TB
czyli coś dla odchudzenia gadziny ;) http://sklep.riderparts.pl/produkt/akum ... t-hjtx9-fp
zrobiłem dzisiaj niezłą rybkę :roll: bo z ciekawosci postawiłem na wadze stare lezące na półce aku 3 kg :? Ważył ktoś może rozrusznik ? może wstawiając kopajkę i wyciąć stalowy stelaż zastąpić dokręcanym alu w 3tb udało by się usiąść na 130 kg :x
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ