silnik xt w ttr?

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
Tetetka S

Re: silnik xt w ttr?

Post autor: Tetetka S »

Nieźle, nieźle. Fajne linki, jeszcze nie trafiłem na ten temat. Miejmy nadzieję, że nie przyda mi się nigdy taka wiedza, ale warto być świadomym, że kompatybilność XT iTT jest całkiem spora.
Dani74
Czyścioch
Motocykl: ttr600

Post autor: Dani74 »

Kupiłem kompletny silnik do XT 600 nr na cylindrze: 34K01 (kable od alternatora dolanczam fotke w linku). Chciałbym go wstawić do Yamaszki TTR 600 bo posypała mi się skrzynia. Pytanie moje co przerobić aby to pasowało??? Różnice jakie zauważyłem to:1/inne kable od alternatora 2/w TTr idzie jakas rurka olejowa od filtra do karterów w xt tego nie ma. 3/w TTr jest zaslepione jedno miejscie gdzie przychodzi jakis przewód olejowy w XT to jest odsloniete. a tak to jest chyba to samo... co mam zrobić żeby to podpasować? aha 4/wał w TTR (czop lewy) jest krótszy niż w XT. Kable od alterantora w TTR to: 3białe w kostce, 1 niebiski osobno (taka wtyczka),zielony i niebiski w kostce. Co robić? Zmieniać wał i przelożyć całe magneto? Bo sezon w pełni i czekam na pomysły jak to najlepej rozwiazać. Dzięki z góry za odpowiedzi :D
PS. nr na cylindrze TTR 3AJ00
link do kabli od alternatora xt:http://w21.wrzuta.pl/obraz/powieksz/0jhry81wWSj
torn90
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha tt 600

Post autor: torn90 »

ten silnik jest z ruchajka ? bo ja ostatnio tez tak kombinowałem bo miałem xt 600 z 95r z ruchajka i przekładałem silnik do ttr 600 i najgorsza przeróbka to dorobienie nowego zbiornika oleju (ze starej gasnicy 3l) i dorobienie większego stelaża do aku jedyne co mi sie ostało to instalacja bo przełożyłem z xt ale kable mam porypane lekko jeżeli sam silnik chcesz przekładać to tak jak pisałem różnica tylko w zbiorniku oleju bo musisz go przerobić
torn90
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha tt 600

Post autor: torn90 »

tak wygląda moja ttr-ka po przekładce dostała silnik od mojego xt-ka co więcej mam ja nawet z rozrusznikiem złożyłem dopiero tydzień temu i mam jeszcze kilka poprawek ale na torze już była :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rafalski
Lubiący błoto
Motocykl: tt600r

Post autor: rafalski »

koledzy, żeby nie zakładać nowego tematu to piszę tu o swoim problemie,, a mianowicie, jakie kartery dopasuję do mojej tt600r z 2002r, znalazłem kilka ciekawych linków, ale nie dowiedziałem się wszystkiego. sprawdziłem na megazip.ru i pasują od xt z 95 r. ale co mnie zaciekawiło, to to, że młodsze roczniki xt różnią się tylko przedostatnimi cyframi z numeru oem, a więc może jednak pasują też te od młodszych modeli kartery albo różnią się na tyle, że da radę je dopasować. Co wy na to?
ODPOWIEDZ