witam nie chce odpalic po remoncie

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
szpadyzor45
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600 2KF

Re: witam nie chce odpalic po remoncie

Post autor: szpadyzor45 »

Artur nie ma różnicy jak przykręcisz zębatkę od rozrządu. Tak samo nie ma różnicy czy krzywki będą w dół czy do góry. Przypominam, że wałek rozrządu podczas jednego cyklu pracy robi jeden obrót a wał korbowy dwa obroty. Reszte sobie dopowiedz.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

szpadyzor45 pisze:Artur nie ma różnicy jak przykręcisz zębatkę od rozrządu. Tak samo nie ma różnicy czy krzywki będą w dół czy do góry. Przypominam, że wałek rozrządu podczas jednego cyklu pracy robi jeden obrót a wał korbowy dwa obroty. Reszte sobie dopowiedz.
Różnica jest nie w samym przykręceniu, co w wyrywkowym czytaniu manuala
Obrazek
Jeśli wałek z zębatką skręci się tak, że znacznik 5 na kole nie będzie się zgadzał ze znacznikiem na wałku, to pojawi się obrót wałka o 180st. Już przy samym ustawianiu rozrządu ktoś na pewno spojrzy na znaczniki 4 i 5, bo jest o tym w kolejnych krokach opisanych wręcz obrazkowo (nie trzeba znać języka żeby skumać). Więc... :panika:
szpadyzor45
Po kostki w błocie

W dalszym ciągu uważam że jest to bez różnicy (w praktyce). Te kropeczki na wałku i zębatce są w praktyce całkowicie zbędne. Równie dobrze mogło by ich nie być. Rozrząd wystarczy ustawiać na znaki numer 4 na obrazku(z płaszczyzną głowicy) gdy tłok jest w gmp i wszystko w tym temacie. Powtarzam - nie ma różnicy czy te kropeczki będą na dole czy na górze, bo w następnym obrocie wału i tak zmienią pozycję.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

:facepalm:
dworu123
Lubiący błoto
Motocykl: xt600

Post autor: dworu123 »

wiem ze jest obkrecone o 180 stopni bo sciągnełem klape i wiedze po znakach były normalnie zgodne z górą a teraz dół nie zgadza sie z górą a było dobrze wszystko.
dworu
qpa
Po ośki w błocie

Post autor: qpa »

Gacek pisze:Ogólnie to nie posiadam takiego doświadczenia :roll: ale przerobił ktoś randkę tłoka z zaworami w xt ?

ja ożeniłem zawory z tłokiem, tylko że urwał mi się łańcuch

co do kropki to nie ma znaczenia bo i tak będzie dobrze tylko kropki nie będziemy widzieć w wizjerze a pokrywie zaworów, ogólnie nie ma tu żadnej filozofii gdy tłok jest w GMP to krzywki mają być w dół a znaki na kole równolegle do płaszczyzny głowicy
szpadyzor45
Po kostki w błocie

W ch** się Artur wysiliłeś. Czasam nie wiem, czy mam ludziom tłumaczyć jak krowie na rowie, czy sobie odpuścić bo niektórzy po prostu nie przyswajają informacji.
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Kontakt:

Masz rację, kolejnym obrót wału da to samo. Zostaje nieszczęsny klin.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

dworu123 pisze:wiem ze jest obkrecone o 180 stopni bo sciągnełem klape i wiedze po znakach były normalnie zgodne z górą a teraz dół nie zgadza sie z górą a było dobrze wszystko.
Jakieś czary - mary 8-) .Mnie też się czasami zdarzały tego typu akcje :lol: silnik skręcony wyregulowany na blacie po zamocowaniu w ramie i odpaleniu potrzebuje nagle regulacji zaworów :? normalne moim zdaniem czasami człowiek daje dupy przy dłubaniu i najlepszą opcja jest w takim przypadku przyznać się samemu przed sobą ze dało sie ciała a nie doszukiwać się jakichś herezji .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
szpadyzor45
Po kostki w błocie

To chyba normalne, że zawory się troche dobiją/ułożą/uleżą i po remontach trzeba zaraz zrobić kontrole. Co innego jak komuś nagle rorząd nie gra - to nie jest normalne - chyba :browar:
ODPOWIEDZ