Jaki naped wybrac?
- robcio1187
- Po kostki w błocie
- Motocykl: YAMAHA XT 600 E 3TB
Re: Jaki naped wybrac?
Moja też idzie na gume z 2 ale właśnie trzeba ja poderwać a z gazu się nie kwapi zbytnio 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Moje xt nie idzie na zadnym z biegów z gazem - kombinacja zakrecenia manetki i ponownego odkręcenia dopiero unosi moto na koło tylko na 1 biegu 15 /45.W dwu pakach o przybliżonej mocy moto wstawało na gumę bez jakichkolwiek kombinacji do 3 biegu .Pamiętam ze forsowanie pojawiających sie rozlewisk wody bagienek było dziecinną zabawa bo lecąc na 3 przy niewykręconych obrotach redukcja na 2 i odkretka manetki i przednie koło wędrowało w gorę i cały szlam nie lądował w takiej ilości na człowieku
.Z mojego doświadczenia wymiana przełożeń na wiele się nie zdaje , toi co zaobserwowałem to ten typ ma tak ze predzej kolo w buksowanie wpadnie niz uniesie motocykl na koło myślę ze to wina wagi i rozłozenia obciązeń 170 kg robi swoje .

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- robcio1187
- Po kostki w błocie
- Motocykl: YAMAHA XT 600 E 3TB
To fakt moto jest dość ciężkie
w porównaniu do XR600 czy KTM LC4 to nie ma co się dziwić ok 20 kg różnicy jest tym bardziej że mam swoja z 1995 nowa buda i niższe skoki zawieszeń a tak że cięższa oraz mniejsza moc niż w starszych modelach.

- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
170kg na moto do upalania po lesie to dość sporo, ale bez hardkoru da się latać i czerpać sporo fanu z jazdy.Gacek pisze:Moje xt nie idzie na zadnym z biegów z gazem - kombinacja zakrecenia manetki i ponownego odkręcenia dopiero unosi moto na koło tylko na 1 biegu 15 /45.W dwu pakach o przybliżonej mocy moto wstawało na gumę bez jakichkolwiek kombinacji do 3 biegu .Pamiętam ze forsowanie pojawiających sie rozlewisk wody bagienek było dziecinną zabawa bo lecąc na 3 przy niewykręconych obrotach redukcja na 2 i odkretka manetki i przednie koło wędrowało w gorę i cały szlam nie lądował w takiej ilości na człowieku.Z mojego doświadczenia wymiana przełożeń na wiele się nie zdaje , toi co zaobserwowałem to ten typ ma tak ze predzej kolo w buksowanie wpadnie niz uniesie motocykl na koło myślę ze to wina wagi i rozłozenia obciązeń 170 kg robi swoje .
Przy większej prędkości na wyższych biegach (przy moim przełożeniu to max 3, bo na 4 to musiałbym ponad 100kmph kręcić) do postawienia moto na koło przed bagnem czy przeszkodą w postaci większej nierówności warto wykorzystać (o ile to możliwe) nierówności terenu. Wystarczy lekka nierówność na drodze i koło z lekką pomocą ridera bez problemu wędruje w górę a my lecimy przez wodę/błoto z bananem na twarzy

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Ostatnio natknołem sie niemieckich stronkach na informacje ze te 45 kucy to kartkowe osiagi
w sumie jakby coś w tym jest prawdy ( podświadomie gdzieś to odczuwam ) tak jak to że wielkość silnika wskazywała by ze to robione jest z sporym zapasem (tyle ze kwestia interpretacji czy ze wzgl na żywotność czy na kiepskiej jakości materiały uzyte do budowy takie gabaryty i waga) . Oczywiście można się cieszyć z jazdy na tym , tak jak z jazdy na każdym innym sprzecie
.Podstawa dobrej zabawy to się nie zapominać ze to xt i nie oczekiwać od tego wyczynowych osiągów i prowadzenia
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- terenowiecc
- Administrator
- Motocykl: LC4
Otóż to, dokładnieGacek pisze:Podstawa dobrej zabawy to się nie zapominać ze to xt i nie oczekiwać od tego wyczynowych osiągów i prowadzenia.

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: tt 600
Witam. nie bede zakłądał nowego tematu tylko napisze tutaj. Mam łąńcuch 110ogniw i napę 15/45 i chciałbym założyć zebatke na tyl 50. i Pytanie łańcuch nie bedzie za krotki ?
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Będzie. Nawet przy przeskoku z 15/45 na 14/47 trzeba dorzucić dwa ogniwa.
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: tt 600
I o to chodziło dzieki kolego
i jeszcze jedno pytanie co sadzicie o tym zestawie http://allegro.pl/yamaha-tt-600-83-92-z ... 47628.html
O z tego co zauważyłem to do TT z 2001 roku i do tt z 1990 roku to taki sam napęd

O z tego co zauważyłem to do TT z 2001 roku i do tt z 1990 roku to taki sam napęd
- mlody
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600K 3TB '91
Miałem VX2 i u mnie przejechał 8tys. km głównie off. Ostatnio kupiłem napęd JT i w piątek po niecałych 3kkm pękł łańcuch
To był mój pierwszy i ostatni łańcuch tej firmy...