Kolektor Pilne

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600-2KF 89r.

Kolektor Pilne

Post autor: scania1213 »

Cześć. Mam dość dziwne pytanie. O tóż Yamaszka dostała nowy tłok + honowanie cylindra, regulacja zaworów, wymiana uszczelek ii nowy kolektor.
Motor jest jeszcze na dotarciu, to jest 3 dzień. Dziś wyprowadziłem go na dwór i odpaliłem poczym chodził około 10 min. Kiedy do niego wróciłem kolektor rozgrzał się do czerwoności i teraz moje pytanie
Czy to jest normalne ? Motor stał w miejscu a temp. na dworze była około -6C
Czy może coś jest nie tak w środku silnika?
Kiedy miałem stary tłok i kolektor takiego zjawiska nie zaobserwowałem i jeśli była by to wina powkładanych nowych częśći to oddam do mechanika.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Re: Kolektor Pilne

Post autor: Pawlo »

Jeśli chodził cały czas na ssaniu to norma. Rozumiem kolektor z kwasiaka?
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Post autor: ArturS »

Przy docieraniu, w pierwszych chwilach, czerwony kolektor to norma. Gorzej z tym zostawianiem docieranego silnika na biegu jałowym przez taki czas :?
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Dlaczego gorzej z tym zostawianiem na jałowym biegu ??
i miałbym pytanie. Docierać wg. MotoMana czy bardziej łagodniej ?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Bo zapanowała moda na dynamiczne docieranie :lol: taka nowoczesność teoria gościa o pseudonimie motoman (osobiście nie znam pacjenta wiec się nie będę wypowiadał ) natomiast znam ludzi co robili to w czasach mniejszej dokładności jeżeli chodzi o obróbkę cylindrów docierali to podłączając pod elektryczny silnik i robili to w kąpieli olejowej .Wiec jak oddałeś cylek do typowego warsztatu to zapomnij o pasowaniach a jak wątpisz w moje słowa to przeleć się z świeżo dotartym zestawem po paru innych i jak wyciągniesz wnioski do pochwal się tutaj :P .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Albo jestem tak bardzo zmęczony ale raczej nie mogę zrozumieć co napisałeś. Mógłbyś trochę bardziej wyjaśnić?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

Kolektor nagrzewa się od prędkości spalin jak mają wyższa temp to się zarumieni . Wyższą temp spaliny mają z reguły od ubogiego składu mieszanki , przy docieraniu dochodzi efekt oddawania ciepła z tarcia to właściwa odpowiedz to co napisałem wyzej to moje re do docierania na wolnych wolnych obrotach ;) .
אני לא צריך עזרה קומית,
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto

Aha no dzięki. A mógłbyś podzielić się ze mna informacją jak docierasz silnik? Bo już naprawde nie wiem jak to robić, tyle tych artykułów jest:/
Awatar użytkownika
motoser
Lubiący błoto

Post autor: motoser »

zawsze docieralem silniki na otro:) i kazdy smigal jak nalezy!! silnik oczywiscie rozpadnie sie ,ale tylko wtedy jesli popelniles jakis błąd przy montażu...tak wiec...ognia!! :) :bananaevil:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta

U mnie nie miało miejsca coś takiego jak docieranie :P no chyba ze o pierścieniach mowa nie przegrzewałem pieca i tyle :|A reszta jak dotrzesz tak będzie jeździł . .Jakieś pozacierane - podsmażone tłoki typu motoman :niewiem: -u mnie chyba nie ma tloka wossner to tylko prowadnica do dla pierścieni :lol: - jak mi umarla skrzynka musiałem rozpołowić silnik nie powiem jaki byll przebieg bo nie notuje ale był nadal czarny czyli nosił teflon na płaszczyznach które współpracowały z cylindrem .
Po ostatniej rewizji koniec 2011 r pokwapiłem sie rozebrać ponownie bo pościł dyma po tym jak rozleciało mi sie nowe łożysko w skrzynce nie powiem dokladnie ale ok 30 kkm miał przebieg Tlok stracil delikatnie teflonu ale generalnie pierścienie wyłapały luz zamkowy pod limit - na cylku wyszło 0.01 zyżycia (to wymiar usredniony bo pomiar odbyl sie w paru szlifierniach ale wszędzie zadali tłoka aby bardzij wyłapac luz a nie podac wymiar ).Nie lobię tak działać ale zmieniłem same pierścienie i gada nadal i czekam cierpliwie końca korby aby się nie rozdrabniać :bananasaluta: .Ot całe docieranie :panika: .
אני לא צריך עזרה קומית,
ODPOWIEDZ