Wałek zębatki zdawczej
Re: Wałek zębatki zdawczej
Hej.Odgrzewam temat.Dołączam parę załączników.Zębatka JT,na części wałka nie biorącego udziału w pracy,ma luzy!!!!!.Zębatka(na fotce,zębatka wcześniejsza z przed wymiany),posiada tylko z jednej strony,ślady zużycia.Z resztą,wszystko widać na dołączonym filmiku i fotkach zębatki.Wałek swoją,drogą jest,zużyty(nie ulega wątpliwości).Co Myślicie,o zębatce?Czy może,być jakaś felerna?Dodam,że przed moją wymiańą,założona była taka sama(JTF577-15).Być może ona(brak tolerancji,niechlujność w wykonaniu wewnętrznego otworu),jest przyczyną tak dużego,zużycia wałka?Co Myślicie,na temat filmiku?Szok.Jak może,mieć luzy i to jakie, zębatka po dokręceniu samą nakrętką(oczywiście bez podkładki zabezpieczającej).pomocy!!!
To link do filmiku:
http://kimal13.wrzuta.pl/film/0Xrt0Igx0 ... _xt600_2kf
To link do filmiku:
http://kimal13.wrzuta.pl/film/0Xrt0Igx0 ... _xt600_2kf
Hej.Naprawdę Nikt nie ma pomysłu.Może jestem,zbyt upierdliwy.Ale,naprawdę nie mam pojęcia co zrobić z tym fantem.
- Pawlo
- Moderator
- Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290 - Lokalizacja: Wrocław
Oby dwie zębatki mają taki sam luz? A to, że jest z jednej strony zużyta może być skutkiem źle nachodzącego łańcucha - krzywo ustawione koło lub wahacz. Zobacz przy okazji czy tylna też jest z jednej strony zużyta.
Tak,obydwie zębatki(ta z przed wymiany i ta ostatnia),mają taki sam luz.Obydwie,w ten sam sposób się zużywają.Tylna zębatka,jest zużyta,ale super równomiernie-bez zastrzeżeń.Przy kontroli(takiej wizualnej),podczas konserwacji łańcucha,zawsze sprawdzałem,czy łańcuch jest w linni prostej z zębatkami.Nawet,jak lukałem podczas jazdy,to jakoś łańcuch mi nie "biczował" na boki.Po,za tym te "krzywki"do ustawiania naciągu łańcucha,są na tym samym ząbku,z jednej i drugiej strony.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Wygląda na to ze wieloklin na wałku zużyty
.
Wiec wałek do wymiany albo rzeźba
.
Może odtłuść wałek nanieść na niego klej a na zębatkę jakiś srodek który zapobiegnie przyleganiu kleju i nasuń wtedy na wieloklin
po wstępnym swardnieniu zdejmij zębatkę , popróbować można
.

Wiec wałek do wymiany albo rzeźba

Może odtłuść wałek nanieść na niego klej a na zębatkę jakiś srodek który zapobiegnie przyleganiu kleju i nasuń wtedy na wieloklin

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
Z tym,może być problem,bo boję się nie osiowego ustawienia zębatki..Pozatym na wieloklinie wałka,znajduje się próg.Po pomiarze suwmiarką:
1) na części ,na której pracowała zębatka,wymiar wynosi 22.6mm.
2) na części ,na której nie pracowała zębatka,wymiar wynosi 23.00mm.
Po pomiarze,suwmiarką otworu w zębatce(rowki-pasujące w wałek),wymiar to:23.2!!!.
Czyli tak.Zębatka na części wałka,na której pracowała ma 0.4mm.,luzu.Na części,na której nie pracowała!!!!! ma 0.2mm.
Niepokoi,mnie jeden fakt.Dlaczego w moim moto ,zębatka pracowała tylko na "fragmencie:wielowpustu/wieloklina.Czy tak powinno być?Poza tym,(we wcześniejszym moim poście),dlaczego zębatka ma luzy po dokręceniu nakrętką(we wszystkie możliwe strony),oczywiście bez założenia podkładki zabezpieczającej???.A może,powinien być tam(między zębatką,a karterem),założony jakiś dystans???
Właściwie,w jaki prawidłowy sposób powinna być założona zębatka w tym modelu-2kf.??
U mnie zębatka,założona była "kołnierzem",w kierunku silnika/karteru.
1) na części ,na której pracowała zębatka,wymiar wynosi 22.6mm.
2) na części ,na której nie pracowała zębatka,wymiar wynosi 23.00mm.
Po pomiarze,suwmiarką otworu w zębatce(rowki-pasujące w wałek),wymiar to:23.2!!!.
Czyli tak.Zębatka na części wałka,na której pracowała ma 0.4mm.,luzu.Na części,na której nie pracowała!!!!! ma 0.2mm.
Niepokoi,mnie jeden fakt.Dlaczego w moim moto ,zębatka pracowała tylko na "fragmencie:wielowpustu/wieloklina.Czy tak powinno być?Poza tym,(we wcześniejszym moim poście),dlaczego zębatka ma luzy po dokręceniu nakrętką(we wszystkie możliwe strony),oczywiście bez założenia podkładki zabezpieczającej???.A może,powinien być tam(między zębatką,a karterem),założony jakiś dystans???
Właściwie,w jaki prawidłowy sposób powinna być założona zębatka w tym modelu-2kf.??
U mnie zębatka,założona była "kołnierzem",w kierunku silnika/karteru.
Co do poprzedniego postu(nie mogę go wyedytować).
W punkcie:
1) na części,na której pracowała zębatka,wymiar wynosi 22.8mm,a nie tak jak napisałem 22.6mm.sorka
W punkcie:
1) na części,na której pracowała zębatka,wymiar wynosi 22.8mm,a nie tak jak napisałem 22.6mm.sorka
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- zimering kosztuje parę groszy pod warunkiem ze kupisz go w odp miejscu a nie u dilerafryzjer pisze:Z tym palnikiem,to gdzieś czytałem.Ale prawdopodobnie szlak trafi simering.

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
Smar grafitowy?:
1)to tam ma być jakiś smar?
2)po co,jeśli to jest wielowpust/wieloklin,a producent(tak mi się wydaje-nie jestem technikiem),przy tego rodzaju połączeniu,raczej nie przewidywał,żadnych luzów?Chyba,że,,,,,kiedyś czytałem,gdzieś o czymś takim,jak pływająca zębatka.Ale to,było kupę lat temu,i nie dotyczyła XT-eka.
3)Jeśli już,to dlaczego smar grafitowy?,a nie na przykład Litowy lub Miedziowy?
1)to tam ma być jakiś smar?
2)po co,jeśli to jest wielowpust/wieloklin,a producent(tak mi się wydaje-nie jestem technikiem),przy tego rodzaju połączeniu,raczej nie przewidywał,żadnych luzów?Chyba,że,,,,,kiedyś czytałem,gdzieś o czymś takim,jak pływająca zębatka.Ale to,było kupę lat temu,i nie dotyczyła XT-eka.
3)Jeśli już,to dlaczego smar grafitowy?,a nie na przykład Litowy lub Miedziowy?
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
1 - dobrze by było jak by był .
2 - nie ma takiej opcji aby nie było luzu części zawsze są pasowane z jakim luzem .
3 - poczytaj o właściwościach smarów będziesz miał fachowe parametry.
od siebie dodam ze miedziowy to na miejsca narażone termicznie ,litowy to bardziej na sworznie łożyska zabezpieczone przed wyciekiem grafitowy to na miejsca pracujące na odkrytych powierzchniach luźniej spasowanych ,jest gęściejszy i mniej podatny na wypływanie pod wpływem temp.Silikonowy guma metal na rynku jest sporo smarów o rożnych parametrach a w realu sprawy mają się tak ze stoi w garażu pucha z jakimś ŁT I jedziemy tym co popadnie "Bo KTO SMARUJE TEN JEDZIE "
.
2 - nie ma takiej opcji aby nie było luzu części zawsze są pasowane z jakim luzem .
3 - poczytaj o właściwościach smarów będziesz miał fachowe parametry.
od siebie dodam ze miedziowy to na miejsca narażone termicznie ,litowy to bardziej na sworznie łożyska zabezpieczone przed wyciekiem grafitowy to na miejsca pracujące na odkrytych powierzchniach luźniej spasowanych ,jest gęściejszy i mniej podatny na wypływanie pod wpływem temp.Silikonowy guma metal na rynku jest sporo smarów o rożnych parametrach a w realu sprawy mają się tak ze stoi w garażu pucha z jakimś ŁT I jedziemy tym co popadnie "Bo KTO SMARUJE TEN JEDZIE "

אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,