Problem ze ściągnięciem magneta

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
malyjunak
Czyścioch

Problem ze ściągnięciem magneta

Post autor: malyjunak »

Jak w temacie męcze się ze ściągnięciem magneta w xt 600 model 3tb. W serwisówce widać, że magneto jest na stożku i na klinie. Dorobiłem ściągacz niemal identyczny jak oryginał i nic :( końcówka wału płaszczy się a magneto stoi w miejscu.
Mam już myśli aby je rozciąć bo jak wał się zepsuje to będą ogrommne koszty. Magneto ściągam aby wymienić łańcuszek i ślizg bo są wyrobione (łańcuch pęknięty niestety) :roll:
Awatar użytkownika
Paskal
Po kostki w błocie

Re: Problem ze ściągnięciem magneta

Post autor: Paskal »

wiem o czym mówisz sam w tamtym roku ostro sie namęczyłem żeby zdjąć magneto ja miałem sciągacz tak jak ty ze sam wyklepalem i dupa niechciało zejsc jak bym nie ciagną puzniej pozyczyłem poządny sciągacz to zeskoczyło momętalnie gdybys tylko łancuszek wymieniał proponował bym przeciągnąc go i zakuc bez rozbierania skoro niemasz czym no ale slizg jest przykrecony pod magnetem i chyba niemasz wyboru :D zycze powodzenia
jak nie posmarujesz to nie pojedziesz
malyjunak
Czyścioch

ściągacz mam z blacy 10mm, centralna śruba ściągacza zapożyczona z normalnego ściągacza M14x1,5 a śruby do wkręcenia w magneto 8.8 twardość i nic, wał sie płaszczy od dokręcania metrową przedłużką a magneto jak stało tak stoi w mijscu :roll: Jestem na etapie poszukiwania magneta bo moje będe cioł aby nie rozwalić wału.
Mam takie pytanie czy muszę szukać konkretnie od modelu 3tb 95r czy w innych modelach też wychodziło takie magneto i czy sugerować się numerami na magnecie.
Może ktoś ma takie magneto na handel??
Awatar użytkownika
Paskal
Po kostki w błocie

mimo to nie ciał bym magneta poszukaj sciagacza a zeby wał sie nie zgniatał to nakretke nakrec prawie do konca naciag sciagaczem i puknij młotkiem w sróbe sciagacza i musi puscic przeciez chyba nikt go na klej nie wcisna
malyjunak
Czyścioch

Właśnie w z tego wynika, że jest wsadzone na klej. Duzo motocykli naprawiałem i nigdy nie miałem takiego przypadku :roll: Ściągacz jest tak solidny że nic sie nie ugina. Pomęcze się jeszcze.
Wolę wydać 100zł na magneto niż potem szukać wału.
Awatar użytkownika
ogur69
Po kostki w błocie

Post autor: ogur69 »

proponuje włożyć pomiędzy śrube ściągacza a wał kulke łożyskową taką z 5-6mm wał się niepowinien wtedy rozpłaszczyć i lżej kręcić.dobrze naciągnąć srube i ze 3kg młotkiem potraktować można też małym palnikiem podgrzać magneto musi zleść
ludzie dzielą się na czystych i szczęśliwych
Awatar użytkownika
Paskal
Po kostki w błocie

aa no to jak magneto ktos wsadzil na klej to ja juz nic nie powiem
Bury
Lubiący błoto
Motocykl: XT600 2nf '88
XL600R '84

Post autor: Bury »

Podgrzej to solidnie opalarką i jeśli to siedzi na jakimś kleju (tylko właściwie dlaczego ktoś miałby na kleju osadzać magneto???), to zejdzie. W kazdym razie podgrzanie może pomóc.
Awatar użytkownika
loko
Po kostki w błocie
Motocykl: TT600R

Post autor: loko »

Witam Ogur69 dobrze radzi ;) ……wkręć ściągacz i napnij go potem puknij młotkiem ( raz energicznie)w łeb śruby zgodnie z jej osią, zeskoczy :) … z palnikami itp radzę uważać :mrgreen:
motorynka(1996-1999)...jawka50(1999-2000)...mz150(2000-2001)...mz251(2001-2006)...gs500e(2003,5-2007)...TT600R(2007-
Bury
Lubiący błoto
Motocykl: XT600 2nf '88
XL600R '84

Post autor: Bury »

Myslałem o opalarce elektrycznej.
ODPOWIEDZ