Problemy z odpalaniem - odpala i gaśnie
-
- Czyścioch
- Motocykl: Yamaha xt 600
Problemy z odpalaniem - odpala i gaśnie
Witam posiadam Yamahe xt 600 z 2001r ( wersja bez lamp itd) rok temu został zrobiony w niej remont silnika ( szlif , nowy tłok , wymiana rozrządu , nowe uszczelki , został wymieniony też olej na valvoline tak jak polecił mi mechanik robiący remont silnika ) , wszystko było ok ( moto jeździłem sporadycznie przez całe lato ), lecz problem zaczął się po ponad miesięcznym postoju przed zimą , wyprowadziłem xt z garażu odpaliłem po którymś naciśnięciu rozrusznika ( drugim lub trzecim ) , xt pochodziła około minuty na ssaniu , w pewnym momencie wzrosły jej obroty , z muliło silnik i zgasła . Próbowałem ją palić ale niestety już mi sie nie udało uruchomić silnika (rozładowałem przy tym akumulator) .
Parę dni temu zabrałem się za rozkręcenie mojej xt i czyszczenie gaźnika , dodatkowo kleiłem lewy króciec ssący . Po założeniu króćców i gaźnika (plus wyczyściłem filtr powietrza który ma około roku) , wymieniłem też świecie i kabel wysokiego napięcia ( dodam że jest iskra ) , i moto odpalił na ssaniu po pierwszym naciśnięciu rozrusznika , pochodził minute , zgasnął , odpaliłem go drugi raz pochodził około pół minuty , zgasnął i już nie udało mi się go odpalić ( dodając lekko gazu silnik muliło ) Pare razy udało mi się na nim jechać ale na ssaniu , zdejmując moto z ssania od razu muli i gaśnie . ;( czyli podobnie jak przed czyszczeniem gaźnika ... I stąd moje pytanie co może być przyczyną , że moje xt nie pali ?
Bardzo proszę o porady bo w dziedzinie motoryzacji jestem nowicjuszem . Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi. ;( ;(
Moje GG 11527864 .
Parę dni temu zabrałem się za rozkręcenie mojej xt i czyszczenie gaźnika , dodatkowo kleiłem lewy króciec ssący . Po założeniu króćców i gaźnika (plus wyczyściłem filtr powietrza który ma około roku) , wymieniłem też świecie i kabel wysokiego napięcia ( dodam że jest iskra ) , i moto odpalił na ssaniu po pierwszym naciśnięciu rozrusznika , pochodził minute , zgasnął , odpaliłem go drugi raz pochodził około pół minuty , zgasnął i już nie udało mi się go odpalić ( dodając lekko gazu silnik muliło ) Pare razy udało mi się na nim jechać ale na ssaniu , zdejmując moto z ssania od razu muli i gaśnie . ;( czyli podobnie jak przed czyszczeniem gaźnika ... I stąd moje pytanie co może być przyczyną , że moje xt nie pali ?
Bardzo proszę o porady bo w dziedzinie motoryzacji jestem nowicjuszem . Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi. ;( ;(
Moje GG 11527864 .
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2012, 18:03 przez terenowiecc, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nazwę tematu poprawiłem.
Powód: Nazwę tematu poprawiłem.
- robcio1187
- Po kostki w błocie
- Motocykl: YAMAHA XT 600 E 3TB
Re: Yamaha xt 600 ,2001r.pali gaśnie i już nie odpala POMOCY
Siemka
na poczatek dobrze by bylo jesli zrobilbys powitalnie a potem mysle ze ktos obcykany w mechanice coś Ci doradzi
pozdrawiam .

pozdrawiam .
-
- Czyścioch
Bardzo przepraszam że po zarejstrownaiu na forum , nie przywitałem się ; (
- Aruś
- Po kostki w błocie
- Motocykl: HORNET 919
Myśle ze na 99% krućce do wymiany...
Jakim klejem je kleiłeś?
Duża temperatura plus drgania moto, nie wspominając już o klejeniu aluminium z gumą = rozszczelnienie
Bez ssania za dużo powietrza i motor gaśnie, dlatego na ssaniu jeszcze coś tam ujeździłeś, bo masz bogatszą mieszanke
http://motoallegro.pl/krucce-gaznikowe- ... 41909.html
Osobiście kupowałem u OLEK MOTOCYKLE i wiem ze maja fajne ceny
Jakim klejem je kleiłeś?
Duża temperatura plus drgania moto, nie wspominając już o klejeniu aluminium z gumą = rozszczelnienie
Bez ssania za dużo powietrza i motor gaśnie, dlatego na ssaniu jeszcze coś tam ujeździłeś, bo masz bogatszą mieszanke

http://motoallegro.pl/krucce-gaznikowe- ... 41909.html
Osobiście kupowałem u OLEK MOTOCYKLE i wiem ze maja fajne ceny

-
- Czyścioch
przepraszam że nie dopisałem , to nie jes to , króće już wymieniłem , i teraz układ dodlotowy jest szczelny 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Skoro od elektrycznej strony wszystko ok to szukaj od paliwa może banalna sprawa jakieś przytkanie kranik , zaworek komory pływakowej przeprowadź regulację gaźnika opis jest na forum 

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Czyścioch
Gaźnik jest wyczyszczony , ale z regulacją to dobry pomysł , dziękuje 

-
- Czyścioch
Witam kolegów , nic nie robiłem z XT , wczoraj poszedłem do garażu i moto zapalił . Bardzo dziwne to jest ; ) tylko chodzi troszke nierówno i słychać z gaźnika co jakiś czas strzelanie ; / problem ten występuje przy niskich obrotach , gdy da sie gazu przy tym " strzale " to jest tak jakby dziura w mocy ; ( ma ktoś może pomysł co to może być ? regulacji gaźnika jeszcze nie przeprowadzałem .
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Strzał w rurę prychanie podczas jazdy to częsty objaw ze należy włączyć rezerwę mowie o zdrowym xt zacznie kichać pyrchać przerywać podczas jazdy ,. Przepchany dolot paliwa lubi narobić niezłego bigosu bo odpalisz będzie chodził jak zegarek a po krótkiej jeździe na odkręconej manetce zacznie świrować gasnąć dużo wniosków można wysunąć z zdrowej oceny i analizy co i jak i kiedy się dzieje tylko należy właściwie je odebrać a potem odpowiednio zinterpretować .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,
- Aruś