ttr 600 silnik przerywa przy stałej predkości

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dzunger
Lubiący błoto

ttr 600 silnik przerywa przy stałej predkości

Post autor: dzunger »

witam ponownie
po zimie zaprowadziłem moto do serwisu, ktory ogarnął temat zaworow i gaznika. po regulacjach motor zapala chetnie praktycznie od strzała nie falujuje na obrotach i ogolem jest ok w porownianiu do tego co bylo. problem tkwi w tym, ze przy przyslepszaniu i jezdzie z odkrecona manetką wszysko jest ok dopuki nie zechce utrzymac stałej predkości. 4-5 bieg manetka w okolo 1/3-1/2 zakresu i motor delikatnie przerywa.( cos jakby zanikała istkra dosłownie na moment, kilka obrotow i znowu to samo. przy odkreceniu w tym momencie motocykl znowu przyśpiesza jak powinien) im wyższe obroty tym mniejszy jest ten objaw. dodam ze ten problem wystepował tez przez regulacjami w takim samym stopniu jak teraz wiec serwis raczej nie zrobił roznicy w tym temacie. ogolem pojawilo sie to odrazu po zimie i dluzszej jezdzie. dodam tez, ze zimą wymieniłem kostkę ktora łaczy przewody z regulatorem napiecia + wszystkie kostki pod przednią lampą.
moze elektryka ? poprzedni wląsciciel byl zwolennikiem tutnigu kostki polegającym na wstawianiu innych wsowek.
moze głowica nie trzyma ciśnienia ?
qpa
Po ośki w błocie

Re: ttr 600 silnik przerywa przy stałej predkości

Post autor: qpa »

zmieniałeś świece na inną, u mnie moto tak sie zachowywało na ngk wrzuciłem irydowe denso i smigała jak zła.
Awatar użytkownika
dzunger
Lubiący błoto

moze i tutaj jest problem bo przed samym koncem sezonu zalozylem irydowe ngk i nie najezdzilem sie zbyt duzo. po wekendzie sprobuje wkrecic stara i zobaczymy jak bedzie sie zachowywac
Awatar użytkownika
dzunger
Lubiący błoto

chyba rozwiazane. zaminilem swiece na stara i moto szarpneło tylko raz przez okolo 20km. dla pewnosci kupie irydowa denso i powinno byc ok, a moj ngk jakis do dupy byl bo przejechalem na nim max 1000km
Adampio
Lubiący błoto

Post autor: Adampio »

Panowie, a jaki realny (techniczny) powód takiego przerywania. To znaczy jak świeca gubi iskrę? Jakieś wewnętrzne pęknięcie, które się ujawnia losowo i zwiera do masy?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Uszkodzenie ceramiki " izolatora " i przepływ ładunku odbywa się nie w adekwatnym miejscu lub jest rozdzielony na więcej punktów wiec następuje ale bez efektu zaiskrzenia .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Adampio
Lubiący błoto

Post autor: Adampio »

Gacek pisze:Uszkodzenie ceramiki " izolatora "...
W takim razie skąd opinie, że do danego silnika (i to nie tylko w motorach) tylko świece określonej marki? Jedyne co mogę wyteoretyzować to, że różne firmy robią świece o rożnych strukturach wewnętrznych, które to struktury osadzone w różnych głowicach, różnie reagują na obciążenia termiczne i ciśnieniowe ergo różnie uszkadzają się w nich ceramiki izolatora. Ale to moim zdaniem zbytnia sofistyka :mrgreen:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Opinie biorą się z reguły z doświadczenia albo niesionej famy .A zalecenia producentów z analiz technicznych i są dobierane optymalnie do warunków seryjnie wypuszczanych silników .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
mivak
Czyścioch
Motocykl: YAMAHA TT600R, DT80, RIEJU RR50

Post autor: mivak »

Co do świec to miałe 3 szt NGK wadliwe. Po ok 1000 km zaczeły się problemy . W skuterze nawet silnik rozbierałem by sprawdzić pierścienie bo wszystko było ok, nie przyszło mi do głowy że nowa świeca tak szybko może paść. Teraz jestem mądrzejszy i od świecy zaczynam diagnozowąć dziwne zachowanie silnika.
Awatar użytkownika
dzunger
Lubiący błoto

potwierdzam rozwiazanie problemow zrobione jakies 300km, a objawów brak i na 100% wina swiecy
ODPOWIEDZ