Spalanie ;D

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
Awatar użytkownika
ArturS
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
Kontakt:

Re: Spalanie ;D

Post autor: ArturS »

W KLE 500 taki kiedyś miałem. Zatankowałem, przy okazji zapominając przełączyć z RES na ON, przejechałem z 25-30km i pośrodku niczego moto przestało jechać :shock: Chcąc zadzwonić po pomoc musiałem się wspinać na górkę obrośniętą dziadami, bo inaczej zasięgu niet, a pchać 15km do najbliższego miasta mi się nie widziało :lol:
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

W swoim czasie prowadziłem weryfikację kalkulację polegająca na kosztach przejechania jednego kilometra wliczając wszelkie koszty włącznie z zakupem pojazdu :) dotyczyło to akurat auta .
Przy całej sprawie buchałem śmiechem kiedy czytałem ludzi chwalących się kosztami eksploatacji nowo zakupionych fur :lol: .
Powiem tak - jak bym policzył xt to chyba bym zawału dostał ale dla mnie to pojazd typu hooby i jak bym się miął w takich kryteriach kalkulować to wynajęcie helikoptera taniej wychodzi :lol: .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
Awatar użytkownika
Aruś
Po kostki w błocie
Motocykl: HORNET 919

Post autor: Aruś »

Jak juz w temacie... :)
Po regulacjach gaznika :P Chcialem sprawdzic ile mi XT spali w miescie maksymalnie, wiec jezdzilem nieoszczednie:P i okazalo sie ze wzięla tylko 5,9l/100km :D
Ciekawe bo wczesniej przy normalnej jezdzie brala 6-7... Zeby samo ustawienie tak pomoglo ? a w sumie wczesniej nie jezdzila zle, gaznik ustawialem bardziej z nudow :)
Obrazek
dzekson
Po kostki w błocie
Motocykl: XT600E '99 / XL650V '00

Post autor: dzekson »

Od kilku miesięcy postanowiłem nie szaleć swoją XT, tak mam ją dopracowaną, podregulowaną jak nowa chodzi, pali zimna czy ciepła od razu, max jedzie jakieś 140 km/h, ma dobre odejście. I zachciało mi się sprawdzić ile spala na setkę przy raczej spokojnej rekreacyjnej, turystycznej jeździe. Taką jaką na co dzień preferuję.
Wyniki przechodzą moje oczekiwania - obecnie średnia za 6 tankowań to 3,98 l/100km
Jeżdzę sam, no może trzeba doliczyć zawsze zapakowany kufer ale to max 10 kg. Drogi to asfalt i szuter oraz polne i leśne przecinki. Średnia prędkość wg GPSa to około 55 km/h

Link do statystyk:
spalanie mojej XT600

Regulacja gaźnika to na pewno droga do optymalizacji spalania. Styl jazdy, rodzaj terenu, obciążenie, typ opon oraz ciśnienie powietrza w nich to ma to też spory wpływ na apetyt na paliwo naszych XT.
Mój test dowodzi, że przy dobrze przygotowanym sprzęcie, spalanie może byc naprawdę wyjątkowo niskie.
Z czasem będę więcej cisnął gaz, więcej terenu, zobaczymy jak to przełoży się na zużycie benzyny,,,
ODPOWIEDZ