Regulacja sprzęgła, Linka od Prędkościomierza i elektryka

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600-2KF 89r.

Regulacja sprzęgła, Linka od Prędkościomierza i elektryka

Post autor: scania1213 »

Witam. Jak w temacie zaczne od początku.
Dziś kupiłem moto no i zauważyłem że sprzęgło jest źle wyregulowane ponieważ ciągnie na biegu i nie chcą wbijać inne biegi.
Przy klamce odkręciłem na maxa ten napinacz linki ale interesuje mnie ten przy silniku nie chce robić na dwa razy a może ktoś by mi podpowiedział w którą strone mam kręcić jeśli chce go bardziej napiąć ? chodzi mi o ten napinacz przy silniku.

Druga sprawa to to że nie chodzi prędkościomierz tylko podskakuje z pół centymetra na wskazówce 20km/h może to być źle dokręcona linka/ zerwana czy może coś ze ślimakiem ? To pytanie akurat mniej mnie interesuje ale byłbym wdzięczny za udzielenie swojej opinii.

Trzecie.. Czy słaby akumulator może być winą tego że nie mam świateł ? aani żadnych świecących kontrolek ? Dodam iż akumulator jest do wymiany bynajmniej tak mi mówił sprzedawca ale pozycja się trochę żarzy.

Wiem że pytania może są denne ale pierwszy raz mam taki większy motor a tym bardziej xt 600 :) i nie jestem obeznany.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Jakub.
Awatar użytkownika
terenowiecc
Administrator
Motocykl: LC4

Re: Regulacja sprzęgła, Linka od Prędkościomierza i elektryk

Post autor: terenowiecc »

Cześć,

na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź na forum ale napisze na szybko:

1. Wykręcasz=napinasz, logiczne. Skoro ciągnie sprzęgło i biegi ciężko wchodzą to jest za bardzo popuszczone a więc napinacz wykręcić trzeba. Czuć po klamce czy wciskasz sprzęgło cz samą klamkę z luźną linką.
2. Może to być skutkiem starej/brudnej/zużytej linki. Wymiana tego elementu powinna załatwić temat. Przy okazji dobrze by było wymyć i nasmarować ślimak.
3. Oczywiście, że tak. Słabe aku=brak prądu a co za tym idzie również brak świateł.
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600-2KF 89r.

Post autor: scania1213 »

dzieki kolego ! O takie cos wlasnie mi chodzilo krotko i na temat. LwG ! :)
Mallly
Czyścioch

Post autor: Mallly »

Witam,

U mnie sprzęgło łapie pod koniec wciśnięcia klamki.
Da się to podciągnąć jakoś linką czy trzeba zdejmować dekiel i zgodnie z serwisówką ustawiać?

Pozdrawiam,
Piotrek
ODPOWIEDZ