3TB Przerywa, strzela w wydech i kicha w gaźniki na niskich

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Supermoto
Kontakt:

3TB Przerywa, strzela w wydech i kicha w gaźniki na niskich

Post autor: zwierzak1994 »

Witam,
Tak jak napisałem w temacie, Yamaha zaczęła mi strzelać w wydech, kichać w gaźnik i gasnąć, dzieje się to na mniejszych obrotach niż 2,5tys. Strzeli, kichnie i gaśnie. Wyczyściłem teraz gaźnik, jutro zabiorę się za montaż i odpalenie. Już nie wiem co mogło to spowodować, tak jakby paliwa nie dostawał ... :niewiem:
Lewa w góre ! Zwierzak.
przemo17po
Czyścioch
Motocykl: Yamaha XT 600

Re: 3TB Przerywa, strzela w wydech i kicha w gaźniki na nisk

Post autor: przemo17po »

To ja mogę wyśpiewać troszkę rzeczy które mogą to powodować. Po pierwsze sprawdź świece jak moto trochę pochodzi to będziesz wiedział czy ma za dużą dawke czy za małą. (kolor czarny za dużo bialutka za mało) @ sprawa to jak już ustalisz co jest nie tak z dawką to możesz podnieść opuścić na iglicy ale to tyczy się raczej wysokich obrotów a ty napisałeś że problem masz z niskimi w takim razie ja bym ruszył śrubkę od mieszanki. I tu zaczyna się zabawa wczytaj się uważnie to może załapiesz o co chodzi w tym całym opisie krok po kroku :D Zaczynamy od tego że wkręcasz śrubkę od mieszanki (jej usytuowanie jest zarombiste w tych motorkach od spodu gaźnika wychodzi taka metalowa rurka w której znajduje się śrubka na płaski śrubokręt ja osobiście dorobiłem sobie kluczyk do tego po prostu skróciłem na maksa śrubokręt który znalazłem w garażu :D) do rzeczy śrubkę musisz wkręcić na maksa bądź zostawić 1,5 obrotu od końca (tak napisano w mądrej książce którą studiowałem jak biblię :D ale ja zawsze wkręcałem do maksa przy regulacji) następnie ustawienia śrubki od obrotów w jak najniższy punkt (niech moto chodzi na jak najniższych obrotach) wtedy zaczynasz wykręcać śrubkę od mieszanki tak by moto złapało wysokie obroty później śrubką od obrotów regulujesz sobie do takich jakie chcesz mieć i powinno być git majonez . Od razu mówię czeka cię parę prób aż ci się w końcu uda ja musiałem wypić 2 browary poparzyć sobie łapy o cylinder i wypowiedzieć nie zliczoną ilość przekleństw pod adresem konstruktora i w końcu mi się to udało. Prawda jest taka że metoda jest mało precyzyjna ale jest to wykonalne :D
PS Gdyby te wszystkie regulacje ci nie pomogły to możesz sprawdzić takie elementy jak : filtr powietrza (jak zasyfiony to moto świruje) , świeca (sprawdź przerwę), fajka (może być wygrzana) krućce przy gaźniku ( jak spękane też potrafi odstawić cyrki) A gdy już to wszystko sprawdzisz i będziesz wiedział że to nie wina tego to czym prędzej zmieniaj łańcuszek rozrządu :D Wiem z własnego doświadczenia sam to przeżyłem :) Staraj się jednak myśleć pozytywnie i powoli eliminuj te drobne elementy :D
Pozdrawiam domorosły mechanik :D
Awatar użytkownika
lisek666
Po kostki w błocie
Motocykl: trx400ex sportrax

Post autor: lisek666 »

hmmm ciekawi mnie co ma łańcuszek do strzelania prychania i gaśnięcia ciekawą teorie podałeś,gaźnik do regulacji miałem identyczny problem kiedyś tak był wrażliwy na śrubkę od składu mieszanki że tylko ją dotknąłem i już się srało wszystko dochodziłem też kilka miesięcy(z chłopakami z forum yamahaxt.pl ) z tym ale powody były dwa uwalony stator gdzie po wymianie na nowy(używany ale sprawny) kilka przyczyn zginęło a chodzi mi o o odkręcenie gwałtownie manetki na biegu jałowym moto zgasło a raz wkręciło się,nie równo pracowało wymieniałem po koleji świece,cewkę przewód regulacji gaźnika było 200 sposobów,i moto działa do dziś po wymianie statora i regulacji gaźnika ale z tym musisz dojść sam z serwisóką tylko wiec to nie nowy gaźnik i piec żeby ustawiać go na fabryczne ustawienia w regulacji gaźnika metoda DOJDŹ SAM A MOTO BĘDZIE JEŹDZIĆ.sam z życia wiem jakie cuda gaźniki potrafią czynić :browar:
tt600,trx400.KOMAR pędziwiatr;)
Awatar użytkownika
Wiki
Po kostki w błocie
Motocykl: xt 600 3tb 91' Sm
gsx-R 750 93' Sf

Post autor: Wiki »

właśnie mam indentyczną sytuację jak autor wątku .. w przyszłym tygodniu spróbuje coś zdziałać - tak jak mówicie :)

dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
zwierzak1994
Lubiący błoto
Motocykl: XT 600 Supermoto
Kontakt:

Post autor: zwierzak1994 »

PROBLEM ROZWIĄZANY !

Sorry, że tak wam tu truje dupe - za przeproszeniem ale od tego jest to forum! :) ale to moj pierwszy czteropak w życiu, ale akurat to nie tyczy się w regulacji gaźnika. Co było problemem ? - Raz to że był przytkany zaworek iglicowy który doprowadza paliwo, przedmuchałem konkretnie w obie strony i jest OK, ale nie tego dotyczył problem, poprostu wciągneło mi do gaźnika kawałki gąbki z filtra powietrza, które poblokowały się na przepustnicach! :lol:

Wiem, że na forum się "nie dziękuje" ale będe miły i to zrobie :) Dzieki za pomocne info, bardzo mi pomogliście. Pozdro LwG!
Lewa w góre ! Zwierzak.
ODPOWIEDZ