Wymiana oleju XT600 Tenere

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w XT
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mrozowski
Czyścioch

Wymiana oleju XT600 Tenere

Post autor: mrozowski »

Witam

Mam tenerke z 87 roku.
Dziś zakupiłem wszystko potrzebne do wymiany oleju.
Niedawno nabyłem motor więc przydałoby się to zrobić..
Jednak zastanawiam się jak to zrobić (wiem, że może błahe pytanie...:P)
Gdzieś czytałem, że to nie jest tak iż wystarczy odkręcić śrubę, spuścić olej i wlać nowy... :roll:
Chciałbym to zrobić raz a dobrze..
A ,że jestem zielony w temacie bo tenere to mój pierwszy motocykl proszę o pomoc :)

Dziękuję z góry
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bigboykr
Lubiący błoto
Motocykl: KTM950ADV, CB750'77 cafe racer
Kontakt:

Re: Wymiana oleju XT600 Tenere

Post autor: bigboykr »

Rozgrzewasz lekko motocykl. gasisz. Ściągasz osłonę silnika (to aluminium), z boku jest śruba (17?) - odkręcasz i spuszczasz olej z dołu silnika. Zbiornik masz w ramie czy pod siedzeniem? Jak pod siedzeniem to poniżej niego masz śrubę spustową oleju ze zbiornika (wiadomo, co zrobić ;) ). jak zbiornik w ramie to śrubę spustową masz w dolnej części ramy z przodu silnika (mniej więcej tak, jak kończy się osłona silnika, od strony koła!) - odkręcamy.
Odkręcamy pokrywę filtra oleju (3 imbusy), wymieniamy filtr. Zakręcamy pokrywę filtra. Zakręcamy śruby spustowe. Dolewamy nowy olej. Uruchamiamy motocykl. Zaciągnie sobie olej trzeba uzupełnić. Poza tym są dwie szkoły odnosnie odpowietrzenia na pkrywie filtra oleju. Jedna mówi, że po uruchomieniu silnika odkręcamy tą śrubę aż zacznie kapać olej. Druga mówi, że to się samo odpowietrzy. Czyli według uznania.
Chyba o niczym nie zapomniałem.
Pozdrawiam
BigBoyKR
W stajni obecnie: XT 600Z (86),XTZ750 ST '89,CB 750'77 cafe racer , YP 250 (96). Kiedyś: XTZ 750 ST (91), CBR 1000F SC21 (88).
Awatar użytkownika
mrozowski
Czyścioch

Re: Wymiana oleju XT600 Tenere

Post autor: mrozowski »

Dla potomnych :)
Instrukcja napisana wzorcowo, wszystko się zgadza (zbiornik akurat mam pod siedzeniem)
Do Tenerki weszło mi 2 litry oleju i na skali pokazuje 75%.
Co do odpowietrzania to zrobiłem to tak jak pisaliście - odkręciłem lekko śrubę i po paru sekundach zaczął cieknąć delikatnie olej.
Wszystko poczyściłem, skręciłem i gitara :)

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ