Ciężko wchodzi jedynka
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: KTM 690 SMC, YAMAHA XT 500E
Ciężko wchodzi jedynka
Witajcie,
pojawił się dzisiaj nurtujący mnie problem. Otóż w połowie podjętych prób nie mogę wbić jedynki. Naciskam dźwignię gdy motocykl jest luzie, lampka gaśnie, ale bieg nie jest wbity i gdy zdejmę nogę z dźwigni z powrotem jest luz, lampka się zapala. Bieg udaje się wrzucić gdy przyłożę zdecydowanie więcej siły. Wtedy wchodzi i nie wyskakuje. W kilku przypadkach weszła mi lekko i bezproblemowo, było czuć jak ładnie się zapina, czyli tak jak było dawniej zawsze. Jednak często czuć jakiś opór, dochodzi dźwignia do pewnego momentu i dalej nie chce iść, a biegu nie ma. Pomaga też kilkukrotne jej naciśnięcie, bieg wchodzi, ale bez żadnych znaków, żadnego dźwięk czy szarpnięcia.
Pozostałe biegi chodzą bez problemów, oleju nie zmieniałem. Jedynka przechodzi na luz czy dwójkę bez problemu.
pojawił się dzisiaj nurtujący mnie problem. Otóż w połowie podjętych prób nie mogę wbić jedynki. Naciskam dźwignię gdy motocykl jest luzie, lampka gaśnie, ale bieg nie jest wbity i gdy zdejmę nogę z dźwigni z powrotem jest luz, lampka się zapala. Bieg udaje się wrzucić gdy przyłożę zdecydowanie więcej siły. Wtedy wchodzi i nie wyskakuje. W kilku przypadkach weszła mi lekko i bezproblemowo, było czuć jak ładnie się zapina, czyli tak jak było dawniej zawsze. Jednak często czuć jakiś opór, dochodzi dźwignia do pewnego momentu i dalej nie chce iść, a biegu nie ma. Pomaga też kilkukrotne jej naciśnięcie, bieg wchodzi, ale bez żadnych znaków, żadnego dźwięk czy szarpnięcia.
Pozostałe biegi chodzą bez problemów, oleju nie zmieniałem. Jedynka przechodzi na luz czy dwójkę bez problemu.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Re: Ciężko wchodzi jedynka
Rozumiem ze szukasz jakiejś porady
.
Moim zdaniem należało by zweryfikować stan podzespołów skrzyni biegów a do tego raczej należy rozpołowić silnik
.
Inaczej można tylko gdybać
tryb 1 biegu pracuje na tulejce mosiężnej ,to najdalej wysuniety element do którego jest podawana oliwa w wałku zdawczym od wewnątrz jest opcja ze są tam już luzy i sprzegiełka zębatek mają w wyniku tych luzów problem z spięciem .Ale tak jak pisałem wyżej to takie wróżenie z fusów wstępnie możesz ściągnąć prawą kapę i obadać to co się uda
.

Moim zdaniem należało by zweryfikować stan podzespołów skrzyni biegów a do tego raczej należy rozpołowić silnik

Inaczej można tylko gdybać

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
-
- Po kostki w błocie
Dzięki za odpowiedź, zawsze to jakiś trop. Jestem właśnie cholernie niepocieszony, bo czuję, że przyjdzie rozpoławiać silnik. A jakie tajemnice może kryć pod sobą prawa kapa?
-
- Po kostki w błocie
Problem zniknął... sam. Nie rozumiem, ale się cieszę bo zniknął definitywnie.
- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Dlatego podałem ci info aby zerknąć pod prawą kapę - gen tam znajduje się mechanizm odp. za płynne wbijanie biegów - co nie zmienia faktu ze - zjechanej skrzynki nie naprawisz z tej pozycji
.

אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,