Witam mam mały problem z pompą ponieważ na wolnych obrotach przy od kręceniu śruby z odpowietrzenia na wolnych obrotach nie ma takiego ciśnienia tylko powietrze z olejem,po odpowietrzeniu na wolnych obrotach leci oliwa ale słabo w porównaniu jak pierwszy raz zmieniałem olej wtedy na wolnych obrotach strumień był około 30 cm wydaje mi się że pompa będzie zasyfiona sylikonem i dlatego bez gazu słabe ciśnienie bo jak odkręcę gaz to jest w miarę ok.
bo ogólnie pompa ma dwa biegi czy jest taka możliwość że pompa padła i jest tylko drugi bieg ???? jeszcze jedno czy macie jakiś patent żeby odkręcić koszyk sprzęgłowy bez użycia specjalnego klucza bo dawno bym wyczyścił pompe ale nie po trafie od kręcić koszyka z góry dziękuje za odpowiedz
Pompa oleju 43F
-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT 600 r 84
- czadi
- Lubiący błoto
- Motocykl: XT 600 2KF
Re: Pompa oleju 43F
Cześć
Pompa nie ma dwóch biegów, jak niby miały by się przełączać
. Pompa oleju w XT składa się z dwóch pomp we wspólnej obudowie, pierwsza ( ta węższa 4,6 lub 8mm ) odpowiada za smarowanie łożyska korbowodu na wale oraz przez filtr pompuje olej do głowicy gdzie smaruje wałek rozrządu i resztę w głowicy oraz od modelu 3aj smaruje także tryby skrzyni biegów (dlatego od tego modelu jest stosowana szersza pompa 8mm ). Natomiast druga pompa odsysa olej z karterów i tłoczy do zbiornika oleju po drodze smarując sprzęgło i skrzynie biegów ale przez osie ułożyskowanie trybów oraz tryby ale tylko do modelu 2kf. Natomiast nakrętkę od sprzęgła można odkręcić wbijając bieg stanąć na hamulcu tylnym i odkręcić nakrętkę
.
Pompa nie ma dwóch biegów, jak niby miały by się przełączać

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: Yamaha XT 600 r 84
Re: Pompa oleju 43F
dobry dzień orientuje się ktoś jak złożyć pompe oleju z modelu 43F nie mam pojęcia jak złożyć gwiazdki wedle oznaczeń znalazłem schemat ale strasznie nie wyraźne zdjęcia jeśli byłby ktoś tak dobry wyjaśnił mi złożenie tego bo na forum nie znalazłem nic na ten temat