XT 600 wymiana łańcuszka rozrzadu
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: XT600Z Tenere 3AJ, Husqvarna TE610ie
- Kontakt:
Re: XT 600 wymiana łańcuszka rozrzadu
Robiłem i tak - nic z tego. Aż po ojca zadzwoniłem, stary wyga mechaniczny i mówi, że czegoś takiego jeszcze nie widział. Koło nosi ślady wcześniejszego ściągania, boję się więc, czy ktoś tam wcześniej nie wpadł na pomysł typu "na klej" 

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Tak czy inaczej ArturS nie masz innej opcji jak cierpliwie grzać palnikiem i próbować dalej .
Podstawa to nie zagnieść końcówki walu tam gdzie jest gwint ,tak ogólnie kręcisz centralną śrubą ściągacza bezpośrednio na wał czy coś podkładasz ?
Pamiętam ze tez miałem problemy i nie chciało u mnie pościć dorabiany ściągacz się wyginał ale delikatne pukanie i podgrzewanie i koło z hukiem zeszło .
Podstawa to nie zagnieść końcówki walu tam gdzie jest gwint ,tak ogólnie kręcisz centralną śrubą ściągacza bezpośrednio na wał czy coś podkładasz ?
Pamiętam ze tez miałem problemy i nie chciało u mnie pościć dorabiany ściągacz się wyginał ale delikatne pukanie i podgrzewanie i koło z hukiem zeszło .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
אני לא צריך עזרה קומית,
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
Kupiłem ściągacz, który stożkiem wchodzi bezpośrednio na wał. Do gwintu jest daleko, więc na razie o to się nie boję. Jak dzisiaj nie zejdzie, to będę musiał kupić nowy ściągacz, bo ten już wiele nie zniesie.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT600 2KF
nawet jak na klej w co wątpie to po podgrzaniu i tak powinien puścić.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
Tak też myślę. Nic, zobaczymy co z tego wyjdzie. 

-
- Lubiący błoto
- Motocykl: TT600R,XT660Z
Miałem podobnie w aprilii .Grzanie palnikiem i podstukiwanie nic nie dawało.Męczyłem się z tym cholerstwem trzy dni.Na końcu w akcie desperacji podgrzałem jeszcze raz,napiąłem ściągacz do granic możliwości i wziąłem 2x większy młotek!Wystarczył jeden naprawdę potężny strzał w śrubę od ściągacza i dopiero poszło.
-
- Po kostki w błocie
- Motocykl: XT 43f

-
- Po ośki w błocie
Oj też miałem jaja w którymś silniku, magneto odstrzeliło aż z silnika takie było naprężenie na ściągaczu.
- ArturS
- Prawdziwy Endurzysta
- Kontakt:
Noszku..a, ani drgnie
Już na ściągacz nałożyłem kolejny ściągacz. Ostatnia szansa, to użycie mocnego palnika - gazowe maleństwo do lutowania za wolno ogrzewa i zapewne wał rozszerza się tak samo szybko. Podobny problem miał znajomy w XTZ660, popsuł na tym dwa ściągacze i pomógł dopiero palnik na dwie butle - 10s. grzania i mówi, że jak pierdyknęło, to się sąsiedzi pozlatywali. Nie mam od kogo pożyczyć palnika, więc zdemontuję dzisiaj silnik. Właściwie to już wisi w powietrzu, bo nie było dostępu do pokrywy zaworów. Kolektory i kilka przewodów mnie nie zbawi - podjadę z silnikiem w kilka miejsc i może w końcu da radę ściągnąć do gówno
Mam 10 dni nadania motka na transport, a nadal jestem w lesie
Pytanie zaczepne - koło magnesowe zakładać na sucho, czy potraktować je jakimś smarem zapobiegającym ponownemu zapieczeniu?

Pytanie zaczepne - koło magnesowe zakładać na sucho, czy potraktować je jakimś smarem zapobiegającym ponownemu zapieczeniu?

- Gacek
- Prawdziwy Endurzysta
- Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994
Czasami tak sie zdarza - łapki opadają
.
Zaczniesz krążyć po fachowcach może być jeszcze gorzej ,stracony czas i chamskie podejście do tematu .Ja u siebie grzałem propan butan palnikiem rothenberger taki palnik do twardych lutów do tego stopnia ze z magnezów zaczeła mi sie wytapiać się jakaś substancja .Może jak wyciągniesz piec spróbuj zalać ten stożek- wieloklin jakimś pepsi penetratorem odstaw na jakiś czas i ponów próbę
.
Zapytam nie zagniotłeś końcówki wału - nie pamiętam dokładnie już jak to jest ale oprócz stożka pewna cześć koła magnesowego jest na zasadzie tuleji wiec jak sprasujesz wal to będzie blokował .Coś mi się takiego przypomina bo koło miało luz na stożku a nie mogłem tego zdjąć i w efekcie zeszło z wolnym kołem trybami rozrusznika - robiłem to trochę czasu temu wiec już nie pamiętam tych perypetii .

Zaczniesz krążyć po fachowcach może być jeszcze gorzej ,stracony czas i chamskie podejście do tematu .Ja u siebie grzałem propan butan palnikiem rothenberger taki palnik do twardych lutów do tego stopnia ze z magnezów zaczeła mi sie wytapiać się jakaś substancja .Może jak wyciągniesz piec spróbuj zalać ten stożek- wieloklin jakimś pepsi penetratorem odstaw na jakiś czas i ponów próbę

Zapytam nie zagniotłeś końcówki wału - nie pamiętam dokładnie już jak to jest ale oprócz stożka pewna cześć koła magnesowego jest na zasadzie tuleji wiec jak sprasujesz wal to będzie blokował .Coś mi się takiego przypomina bo koło miało luz na stożku a nie mogłem tego zdjąć i w efekcie zeszło z wolnym kołem trybami rozrusznika - robiłem to trochę czasu temu wiec już nie pamiętam tych perypetii .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך עזרה קומית,