TT 600 strzela z tłumika i się nie wkręca

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ODPOWIEDZ
amoook
Czyścioch
Motocykl: Yamaha TT 600 E 1995
Suzuki GSX-R

TT 600 strzela z tłumika i się nie wkręca

Post autor: amoook »

Witam
Mam problem ze swoim :tt600: E 1995, wszystko było dobrze jak moto było utaplane w błocie po siedzenie i nie myte, a jedynie odpalane i upalane w terenie. Po kilku takich jazdach zlitowałem się nad sprzętem i pojechałem na myjnie, wymyłem sprzęcik zaprowadziłem na słonko pod kompresor, przedmuchałem powycierałem, odpaliłem trochę poprzerywał ale było OK, póżniej popierdzieliło mu się z tej czystości i ma następujące objawy:
*nie wkręca się na wysokie obroty, ładnie odpala, na niskich obrotach jeździ normalnie
*odkręcenie manety łączy się ze strzałami z wydechu i niewkręcaniem się na obroty
*raczej nie dymi jakoś wyjątkowo

Ostatnio wymieniłem kabel i fajke od świecy, bo lubił zgasnąć po wjechaniu w wodę, olej, filtr powietrza i oleju wymieniłem. Nie serwisowałem gaźnika ani nie oglądałem świecy, bo brakło czasu, a teraz jakoś pomyślałem o mini poście na forum.

Może jakieś wskazówki przed przystąpieniem do prac serwisowych? Wskazówki?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: TT 600 strzela z tłumika i się nie wkręca

Post autor: Gacek »

Jadną z przyczyn strzałów i niewkręcania się na obroty może być niedostateczna ilość dostarczanego paliwa w podawanej mieszance .
Przyczyna tego nie musi być jednoznaczna .Może byc to dziurawy dolot do gaźnika ,nieszczelności na wydechu które zwiększają prędkość spalin , albo po prostu paliwo nie dociera w odp ilości .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
amoook
Czyścioch
Motocykl: Yamaha TT 600 E 1995
Suzuki GSX-R

Post autor: amoook »

Ok, tylko pytanie dlaczego objawy wystąpiły po umyciu, a wcześniej wszystko śmigało :wtf: Myślisz, że przyczyn można dopatrywać się w podciśnieniowej części gaźnika? Z tego co wiem odpowiada ona za wyższe partie obrotów, bo niskie trzyma ładnie równo i elegancko odpala. A na ssaniu jest to samo.
Awatar użytkownika
Pawlo
Moderator
Motocykl: Było TT600S
Jest KTM 690 Duke & 1290

Post autor: Pawlo »

Możliwe, że zaciągnęło wody do gaźnika, której ciężko będzie się pozbyć. Najlepiej rozebrać i pozostawić do wyschnięcia.
Obrazek
pandw
Lubiący błoto
Motocykl: TTR 600

Post autor: pandw »

ja bym obstawiał elektrykę, która mogła od wilgoci się zepsuć lub bardzo optymistyczną opcje lecz całkowicie realną czyli sprawdź czy nie naleciało Ci wody do zbiornika paliwa podczas mycia sprzętu. Ja miałem podobne objawy, gdy tak miałem.
ODPOWIEDZ