Yamaha TT 600 RE 04. stukajace zawory

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
ODPOWIEDZ
kamilol
Lubiący błoto

Yamaha TT 600 RE 04. stukajace zawory

Post autor: kamilol »

Witam!!!

Mam problem ze swoim moto, wymienilem w nim tlok na WISECO troche lepszy niz ten co mialem oryginalny Yamahy ,tłok jest taki wypukly z gory a oryginal byl płaski. Podniosło mi sie sprężanie ale podczas odkrecenia manetki przy wolnych obrotach na wyższym biegu sa straszne stuki tak jakby zawory walily o tlok albo wałek rozrzadu stukal. Gdy jezdze normalnie to nic nie slychac na luzie przy odkreceniu do konca tez nic nie slychac, tylko jak wjade na 3 w piasek i moto ma niskie obroty a ja odkrecam prawie na maxa to wtedy slychac. Ostatnio ustawialem zawory wedugł serwisowki i nic nie pomogło. Stad moje pytanie co to moze byc bo mysle ze podczas kontaktu tloka z zaworami cos by sie stalo . Rozrzad jest ustawiony tak jak w serwisówce ,wszystkie znaki sie pokrywają.
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Re: Yamaha TT 600 RE 04. stukajace zawory

Post autor: Gacek »

A korba ? sprawdzałeś przy szlifie ? może pod wpływem wyższej kompresji doznała zgonu :roll: z reguły przy odkręcaniu gazu ciszej pracuje przy ujęciu lub jeździe bez przyspieszania lubi więcej hałasować :| .
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ss20
Lubiący błoto
Motocykl: XT 350 1985
XT 600 1993 3TB

Post autor: ss20 »

No jeżeli masz podejrzenie że tłok może Ci uderzać w zawory bo jest wyższy niż był i są stuki to bym ściągnął głowice i obadał bo albo skrzywi zawory choć już by to zrobiło albo korba dostanie.
Dzień bez jazdy to dzień stracony :D
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Dodam jeszcze ze popuszczony klin koło balansu tez daje zbliżony odgłos - efekt :roll:.
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
kamilol
Lubiący błoto

Zdejmowałem juz głowice i nie ma śladu uderzeń ani tłok ani zawory. Nie robilem szlifu tylko w starym tloku juz pierscien olejowy padł, więc zakupiłem tlok nominalny. Przejeździłem tak sezon ale chciałbym to naprawic. Może przestawic rozrząd o 1 zabek bo czytalem gdzies ze da sie przestawic i bedzie normalnie jezdzil tylko boje sie zeby tlok nie uderzyl o zawory.
ss20
Lubiący błoto
Motocykl: XT 350 1985
XT 600 1993 3TB

Post autor: ss20 »

Ja bym nie kombinował z tym rozrządem składaj jak wszystko dobrze i słuchaj skąd dochodzi dźwięk-pożycz stetoskop i może namierzysz ten dźwięk........ :browar:
Dzień bez jazdy to dzień stracony :D
kamilol
Lubiący błoto

Jestem pewny że to dźwięk z czterech zaworów.Kiedyś dla mojego kolegi stukała korba w xtz 660 to był wyraźnie inny dźwięk niz ten co jest u mnie.
Awatar użytkownika
maciej82
Po kostki w błocie
Motocykl: Yamaha XT 600 43f

Post autor: maciej82 »

to może być spalanie stukowe z większej kompresji
Awatar użytkownika
scania1213
Lubiący błoto
Motocykl: Yamaha xt 600-2KF 89r.

Post autor: scania1213 »

Podobnie mam w xtku, na małych obrotach a wysokm biegu, gdy dodam gaz, to wali niczym stary ciągnik. Ale wali mi tak już ponad rok, i nic się nie dzieje :-)
Awatar użytkownika
homeraczos
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha tt 600

Post autor: homeraczos »

gacek ma racje morze to być ten klin ale on zazwyczaj hałasuje na wolnych obrotach można to sprawdzić wrzucając bieg trohe na gaz tak aby wyraźnie było słychać ten stukot i na hamulcu lekko luzować sprzęgło jak dzwienk zanika i zupełnie cichnie to na 100% ten klin

druga sprawa nie wiem na jakich tych obrotach wchodzisz w ten piach bo to raczej 2 no chyba że 70km/h to 3 ale tetetki i xtki mają taki stukot przeraźliwy jak mają za niskie obroty a za wysoki bieg a w szczególności w grząskim piachu strasznie męczy to korbę raczej niski bieg i wysokie obroty w piach
ODPOWIEDZ