TTR 600 kopci

Forum dotyczące problemów technicznych związanych z jednostką napędową i układem zasilania w TT
Awatar użytkownika
Hard095
Lubiący błoto
Motocykl: TTR 600

TTR 600 kopci

Post autor: Hard095 »

Czy ktoś z was miał kiedyś przypadek, że po remoncie silnika po ok. 100km na tłoku Wossner bierze olej?Głowica,cylinder,tłok robione u Pana Piotra Woryny .Głowica była sprawdzana na warsztacie 100% szczelna.Uszczelki nie mają przedmuchu.uszczelniacze zaworowe wymieniane 2 razy.Tłok poszedł na gwarancje.Dodam że 2 osoby mają taki sam przypadek po remoncie kapitalnym .Znajomy miał też wossnera ale zaczał brac bardzo duzo oleju oddał na gwarancje, założył tłok proxa po 40KM jest lepiej ale nadal weźmie olej.Co jest nie tak?
SISMON
Lubiący błoto
Motocykl: XT600 3TB

Re: TTR 600 kopci

Post autor: SISMON »

Może zle zrobiony szlif,
Awatar użytkownika
Hard095
Lubiący błoto

Szlif nie był robiony w jakimś przydomowym warsztaciku tylko w Motor-techu ,gdyby był źle wykonany to by objawy pojawiły się zaraz po uruchomieniu silnika,a nie po jakimś czasie. Temat bardzo ciekawy bo Wossner coś nie tak zrobił z tłokami bo innego rozwiązania nie ma.
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie
Motocykl: xt600

Post autor: JAWKA SIEDLCE »

Tłok niema nic do brania oleju jedynie pierścienie niewyrabiają , jak tolerancja za bogata na tuleji to nic nieporadzisz ,tłok się niezatrze (za luźny) dzwonił będzie.A luzy na zamkach sprawdzałeś ?
Awatar użytkownika
Hard095
Lubiący błoto

Mówiąc tłok mam na myśli wszystko co on posiada łącznie z(pierścieniem zgarniającym i 2 pozostałymi). Tłok był dobierany zgodnie z zaleceniami producenta o 0,07mm.Wysłałem już tłok na gwarancje do motor techu ,który kupił go u Olka i nie mam możliwości pomiaru.Teraz chcę włożyć tłok z proxa i zobaczyć co się będzie działo.Dodam że znajomy robił remont w motor-techu,w tym samym czasie,ma ten sam silnik,też włożył wossnera i zaczął mu kopcić tak jak mi.Za taką cenę tłok powinien pracować bez zarzutów tymczasem wygląda tak po ściągnięciu głowicy
Obrazek
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie

Wymieniając u siebie pierścienie zauważyłem różnicę w ich wykonaniu .Stare miały więcej chromu i pierścień rozprężający olejowe mosiężny. nowe wyglądały jak żemiosło i rozprężający jest ze stali . Ale po wymianie ani śladu dymu mimo kręcenia do końca . Wydaje mi się że ten stalowy mocniej dociska pierścienie do gładzi .
Awatar użytkownika
homeraczos
Lubiący błoto
Motocykl: yamaha tt 600

Post autor: homeraczos »

musisz zbadać gładź cylindra morze w jajo zrobiony jakieś bicie miała tokarka

zawory mogą też mieć luzy w tulejach wtedy uszczelniacze w momencie szlak trafia jak zdejmiesz gaźnik to sie przyjrzyj czy ścieków oleju koło gniazd nie ma

ja na przykład robiłem remont silnika 3 lata temu olej od wymiany do wymiany nic nie dolewam ale jest wyjątek jak dużo na kole sie smiga to odmą wywala i wtedy łyka i przykapca
Awatar użytkownika
Hard095
Lubiący błoto

UWAGA! UWAGA!

Po sprawdzeniu wszystkiego co jest możliwe okazało się że Tłok marki Wossner zakupiony u Olka okazały się do bani nie tylko u mnie ale u paru innych osób co mają silnik TT XT TTR. Zawiodłem się na tej marce i kupiłem tłok TKRJ i teraz nawet dymka nie puści.Jeśli ktoś ma zamiar kupować Wossnera to odradzam 4 razy rozbierać motocykl...
JAWKA SIEDLCE
Po kostki w błocie

A co było wadliwe w tych tłokach?
Awatar użytkownika
Gacek
Prawdziwy Endurzysta
Motocykl: Yamha xt 600 3tb 1994

Post autor: Gacek »

Może przyczyną twoich problemów był nieprawidłowy montaż pierścieni bo niestety osadza się je na tłoku w specyficzny sposób :roll:
אני לא צריך אמונה עיוורת,
אני לא צריך עזרה קומית,
אני לא צריך להסתכל על הפצעים,
אני לא צריך את ישוע המשיח סופרסטאר,
אני לא צריך טלוויזיה ביום ראשון,
אתה יכול להיות בטוח, אני לא צריך דת.
ODPOWIEDZ